A külügybe kérették a cseh nagykövetet a kárpátaljai ruszinok miatt

2019. szeptember 12., 11:32

Ukrajna Külügyminisztériuma szeptember 11-én bekérette Radek Matula cseh nagykövetet, miután Miloš Zeman cseh elnök fogadta a Kárpátaljai Ruszinok Világtanácsa nem kormányzati szervezet képviselőit – közölte a Jevropejszka Pravda a külügyi tárca sajtószolgálata nyomán.

„A cseh diplomata tagadott bármiféle, a kárpátaljai ruszin autonómiára irányuló felhívást Csehország részéről, s megerősítette Ukrajna területi integritásának támogatását a nemzetközileg elismert határok között. A cseh fél hivatalos tájékoztatót készít ennek kapcsán” – olvasható Katerina Zelenko külügyi szóvivő kommentárjában.

„Ukrajna Külügyminisztériuma a jövőben is határozottan fog reagálni az Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának kétségbe vonására irányuló minden kísérletre” – tette hozzá.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy Miloš Zeman cseh elnök szeptember elején a prágai várban fogadott egy hétfős küldöttséget, melynek tagjai – szavaik szerint – „az Ukrajnán belüli autonómiára törekvő ruszinok érdekeit képviselik”.

Jiří Ovčáček, az elnök szóvivője a találkozóról elmondta: „Az elnök úr hangsúlyozta, maradéktalanul támogatja Ukrajna területi integritását. Szavai csupán konstatálják a minszki megállapodások tartalmát. A centralizáció általuk feltételezett változása teljes egészében Ukrajna belügye. Ebbe a folyamatba az elnök nem fog beavatkozni”.

A szóvivő ugyanakkor hozzátette, Zeman felveti a ruszinok kérdését, amennyiben találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Korábban a Jevropejszka Pravda azt írta, a cseh elnök és a ruszinok találkozóját szimbolikusan a saint-germain-en-laye-i béke aláírásának 100. évfordulójára időzítették. Mint ismeretes, 1919. szeptember 10-én írták alá Franciaországban azt a nemzetközi megállapodást, amely rögzítette Podkarpatszka Rusz, a mai Kárpátalja Csehszlovákiához csatolását.

(eurointegration.com/Kárpátalja)