Pénzért figyeltek meg üzletembereket a bűnüldöző szervek munkatársai

2019. szeptember 13., 09:31

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) felszámolt Kijevben egy bűnözői csoportot, amely illegális operatív és műszaki tevékenység útján szerzett információkhoz juttatta megrendelőit – jelentette az Ukrajinszka Pravda az SZBU tájékoztatása nyomán.

Az engedély nélküli megfigyelést a nemzeti rendőrség és az SZBU egykori és jelenlegi munkatársai, valamint hasonló tevékenységért korábban már elítélt kijevi lakosok végezték.

A nyomozás megállapította, hogy a bűnözők 2015 óta rendszeresen hallgattak le mobil előfizetőket, figyeltek meg vizuálisan célszemélyeket. Ezenkívül feltörték közösségi oldalak, valamint népszerű levelező és üzenetküldő rendszerek felhasználói fiókjait, és illegálisan beavatkoztak a bűnüldöző szervek információs rendszereibe.

A csoport tagjai az üzleti élet szereplői között keresték ügyfeleiket. Áraik a feladat nehézségétől függően akár a néhány ezer dollárt is elérhették.

A banda valamennyi tagjának megvolt a maga pontosan meghatározott feladata. A szervezők – két fővárosi lakos – feleltek az ügyfelek felkutatásáért és a megbízásokért. Volt rendőrök végezték a vizuális megfigyelést, léptek kapcsolatba a rendőrség és az SZBU tisztviselőivel. A bűnüldöző szervek még aktív tagjainak feladata volt a lehallgatás.

A bűnüldöző szervek akciójuk során elfogták a csoport hat tagját, amikor azok átadták megrendelőjüknek a heti megfigyelési jelentést üzleti vetélytársa telefonhívásairól.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)