Volker: Oroszország visszaadja a Krímet, mint a Szovjetunió a Baltikumot

2019. szeptember 16., 14:23

Oroszország ugyanúgy elhagyja az elcsatolt Krím félszigetet, ahogyan a Szovjetunió visszaadta a balti országok függetlenségét – jelentette ki Kurt Volker, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának ukrajnai különmegbízottja az 1+1 tévécsatornának adott interjújában.

„Igen, igen, hiszek benne (hogy Oroszország visszaadja Ukrajnának a Krímet – a szerk.). Láthattuk, miként történt ez a balti államokkal. A Szovjetunió visszaadta a függetlenségüket 40 év megszállás után. A Nyugat, az Egyesült Államok, más országok kemény vonalat képviseltek, s nem ismerték el ezeknek az országoknak a kényszerű csatolását a Szovjetunióhoz. Ugyanígy nagyon határozott az álláspontunk a Krímet illetően: nem egyezünk bele a Krím Oroszország általi annektálásába. Erről nyilatkozott tavaly Mike Pompeo (az Egyesült Államok külügyminisztere – a szerk.). Ugyanez az álláspontja az EU-nak. Nagyon fontos, hogy döntöttünk a helyes álláspontról, és ehhez tartjuk magunkat. Mert az idő mindent megváltoztat, és egy nap, úgy gondolom, a Krím visszatér Ukrajnához” – mondta el Volker hozzátéve, fogalma sincs róla, mennyi időt vesz ez igénybe.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, a nemzetközi szervezetek 2014-ben törvénytelennek nyilvánították a Krím Oroszország általi megszállását és elcsatolását, s elítélték Moszkvát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptember 13-án közölte, csapata több forgatókönyvön is dolgozik a Krím visszaszerzését illetően.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)