Színházi előadás az Ars Sacra Fesztivál jegyében Beregszászban

2019. szeptember 17., 19:00 , 973. szám

Különleges nézőpontból, Pilátus szemszögéből mutatta be Jézus Krisztus elítélését a Pilátus éjszakája című előadás. A történelmi drámát szeptember 15-én, vasárnap láthatta a közönség a beregszászi színház nagytermében. A címszerepet Jánosi Dávid, míg Pilátus feleségét, Claudia Proculát Gregor Bernadett alakította. A budapesti Újszínház művészei először jártak vidékünkön.

Az előadást a Kárpát-medence-szerte programokat kínáló Ars Sacra Fesztivál beregszászi eseményeként szervezte meg a helyi római katolikus egyházközség és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház. A fesztivál célja, hogy rámutasson a művészet és a hit, a szakralitás összefonódásaira – tudhattuk meg Bunda Rita, az egyházközség szervezőjének előadás előtti köszöntőjéből. Ezután dr. Fazekas István, a darab szerzője, Váci Mihály- és Jókai-díjas költő szólt a nagyérdeműhöz, aki elmondta, a dráma megírását az a kérdés ihlette, mennyire avatkozhat bele a politika egy bírósági eljárásba, hogyan válhat zsarolhatóvá egy ítész, s hogyan gyakorolhatnak nyomást a külső tényezők lelkiismereti döntéseinkre. A mű egy elképzelt, de nagyon is valószerű alaphelyzetre, férj és feleség magánbeszélgetésére építve mutatta be mindezt, kiindulva Máté evangéliuma 27. részéből: „Amint pedig ő az ítélőszékben ül vala, küldte ő hozzá a felesége, ezt üzenvén: »Ne avatkozzál amaz igaz ember dolgába; mert sokat szenvedtem ma álmomban ő miatta«” (Máté 27,19).

Az előadást, melyet Falussy Lilla rendezett, sikerrel játszották több magyarországi helyszínen, 2018-ban az európai kultúra napja alkalmából a Római Magyar Akadémia színháztermében mutatták be. A beregszászi közönség állótapssal jutalmazta a látottakat.

eSe