Harminc sírt rongáltak meg a lovak Poroskőn

2019. szeptember 20., 14:34

A perecsenyi járási Poroskőn (Poroskovo) állítólag ismerik a sírgyalázókat, már csak a gazdáikat kellene megtalálni – írja a mukachevo.net.

A Sirius regionális tévécsatorna beszámolója szerint minap szívszorító látvány fogadta a helybélieket a poroskői temetőben. Kiderült, hogy összetört vagy ledőlt körülbelül 30 sírkő. Utóbb elterjedt, hogy a „rongálók” a temető közelében felügyelet nélkül legelő lovak lehettek. A lovak úgy juthatnak be a temető területére, hogy egy több mint 100 méteres szakaszon hiányzik a kerítés, mert ellopták a dróthálót.

A helybéliek a falu roma lakóit teszik felelőssé a sírrongálásért, a romák viszont nem ismerik el a bűnösségüket, állítják, hogy nem az övéik az állatok. Azt mondják, a saját lovaikat a tábor területén legeltetik.

A rendőrség közölte, az ügyben bűnügyi eljárás indult, vizsgálják, hogy valóban a lovak gyalázták-e meg a sírokat, vagy embereknek is közük lehetett a történtekhez.

Jurij Kaszinecj községvezető jelezte, máris hozzálátnak a kerítés hiányzó szakaszának pótlásához, a költségek egy részét az önkormányzat, a többit a helyi felekezetek állják.

A falu a megyei állami adminisztrációtól és az államfőtől kér segítséget. Attól tartanak, hogy elfogyhat a lakosság türelme, eldurvulhat konfliktusuk a romákkal, ami súlyos következményekkel járhat.

(mukachevo.net/Kárpátalja)