Egyre több ukrán akar Lengyelországban maradni

2019. szeptember 22., 13:46

Az elmúlt esztendőhöz képest a lengyelországi ukrán munkavállalók egyharmadára nőtt azoknak az aránya, akik szeretnének az országban letelepedni. Ezt alátámasztja az „Ukránok a lengyel munkaerőpiacon: tapasztalatok, kihívások és perspektívák. Az EWL jelentése” című kutatás, amelyről a Jevropejszka Pravda számol be a polskieradio.pl-re hivatkozva.

Az EWL S. A. munkaközvetítő cég, az EWL Alapítvány a migránsok támogatására a munkaerőpiacon és a Varsói Egyetem Kelet-európai Stúdiumok közös kutatása kimutatta, hogy minden harmadik ukrán munkavállaló szeretne Lengyelországban maradni. Több mint 40%-uk felsőfokú vagy úgynevezett befejezetlen felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

A lengyelországi letelepedési szándékot az ukrán polgárok a jobb életminőséggel (66,5%), a jó kereseti lehetőségekkel és gyermekeik jobb kilátásaival (46%) indokolják. Az országváltást fontolgató válaszadók több mint háromnegyede úgy véli, hogy amennyiben letelepedési engedélyt kapnak, az befolyásolja elhatározásukat az áttelepülést illetően. A Lengyelországban dolgozó, és az ottani letelepedést fontolgató ukrán munkavállalók több mint kétharmada azt tervezi, hogy a családját is kiköltözteti.

Az ukrán polgárok leggyakrabban (60%) munkavállalási vízummal érkeznek Lengyelországba. Ugyanakkor a tavalyi felméréshez képest 5%-kal nőtt azoknak az ukránoknak az aránya, akik az Ukrajna és az EU közötti vízummentességgel élve tartózkodnak az országban.

A megkérdezettek közel 28%-a bevallotta, hogy vannak negatív tapasztalatai a munkabért és az állásajánlatokat illetően, amikor a tényleges munkavállalási feltételek eltértek a meghirdetettektől.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)