A kárpátaljai kórházak többsége nem áll készen az egészségügyi reform folytatására

2019. szeptember 23., 09:43

Kárpátalján csupán az egészségügyi intézmények 14%-a alakult át nonprofit kommunális vállalattá– derül ki a Zakarpattya Online összeállításából. 

A kórházak további 86%-a egyelőre nem teljesítette ezt a követelményt. Amennyiben viszont az év végéig nem hajtják végre az átalakulást, nem tudnak szerződést kötni a Nemzeti Egészségszolgálattal. Márpedig a kórházak a jövőben csak a Nemzeti Egészségszolgálattal kötött szerződés alapján juthatnak pénzhez a költségvetésből a pácienseknek nyújtott egészségügyi szolgáltatásokért. 

Ukrajnában összesen 1794 egészségügyi szakellátást nyújtó intézmény működik. Máig csupán 54%-uk vált autonómmá. Megyénkben ez az arány mindössze 14%.

A tervek szerint az egészségügyi garanciák programjának (avagy az egészségügyi szolgáltatások garantált csomagjának) már 2020-ban fel kell váltania az eddigi, ingyenesnek mondott egészségügyi ellátást. Az egészségügyi garanciák része az alapellátás mellett az ambuláns-poliklinikai, a fekvőbeteg- és a sürgősségi ellátás, valamint a palliatív gondozás és a rehabilitáció.

A polgárok által ingyenesen igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások pontos listája a 2020. évi költségvetés elfogadása után válik ismertté. Ezek a szolgáltatások a kórházakban azonban csak akkor vehetők igénybe a jövőben ingyenesen, ha azok szerződést kötöttek a Nemzeti Egészségszolgálattal. 

A pácienseknek szerződést kell kötniük a családorvosukkal, szükség esetén tőle kaphatnak beutalót a szakorvoshoz. A sürgősségi ellátás ugyanakkor minden esetben ingyenes marad.

Segítendő a kórházakat és a pácienseket az új rendszerhez való alkalmazkodásban, a Nemzeti Egészségszolgálat öt régióközi igazgatóságot hoz létre. A legnagyobb közülük a nyugati, amelyhez nyolc régió tartozik: Kárpátalja mellett Lemberg (Lviv), Ivano-Frankivszk, Voliny, Hmelnickij, Rivne, Ternopil és Csernyivci megyék.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)