Próbanépszámlálást tartanak a fővárosban és környékén

2019. szeptember 23., 11:56

Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Demográfiai és Társadalmi Kutatóintézete (DTKI) próbanépszámlálást tart Kijev Obolonyi kerületében, valamint Kijev megye Borogyanszki járásában – jelentette be Ella Libanova, a DTKI igazgatója az Ukrajinszka Pravdának adott interjújában.

A próbanépszámlálás része az országos összeírásnak, célja bizonyos kérdések tisztázása, segít felmérni a számlálóbiztosokat érő terhelést és a lakossági reakciókat.

„Kérdés, hogy megtarthatjuk-e a népszámlálást még idén, vagy jövőre kerül rá sor. … Fontos, hogy az összeírást elismerje a nemzetközi közösség. Ehhez a népszámlálást a megfelelő módszertan alapján kell elvégezni. Nem gondolom, hogy a következő esztendő végéig le tudnak bonyolítani egy teljes értékű népszámlálást. Aligha érkeznek felkészülni” – jelezte a szakember.

Libanova elmondta, népszámlálást akkor kell tartani, amikor a lakosság a legkevésbé mobil, hogy az emberek többségét a lakóhelyükön találják. Ez rendszerint az őszi–tavaszi időszakot jelenti. Az igazgató ugyanakkor bizonyos volt benne, hogy a próbanépszámlálást még ez év végéig megrendezik.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Olekszij Honcsaruk miniszterelnök augusztus 30-án kijelentette, a kormány foglalkozik a kérdéssel, hogy 2019 végéig megtartsák az országos népszámlálást. A kormányfő szerint az összeírást 2020 decemberére tervezték, az új kormány azonban vizsgálja annak lehetőségét, hogy már idén ősszel sort kerítsenek rá. 

Ukrajnában utoljára 2001-ben tartottak népszámlálást.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)