Zelenszkij megfelelt a kapitulációs vádakra

2019. október 4., 09:33

Sem kapitulációtól, sem a nemzeti érdekek feladásától nem kell tartani az ukrán kormányzat szándéka miatt, hogy békét teremtsen a Donyec-medencében– jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök videoüzenetében, melyet az ukrán tévécsatornák sugároztak csütörtökön este, s amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

Hangsúlyozta, hogy a „normandiai formátum” négy országának vezetői találkozójukon megvitatják a háború befejezésének lehetőségét a Donyec-medencében.

„Aláírnak-e ott egy új törvényt a különleges státusról? Nem! A jelenlegi törvény 2019. december 31-ig hatályos. Új törvény lesz. Magunk fogjuk-e kidolgozni és gyorsan elfogadjuk? Nem! Az egész ukrán társadalommal együttműködésben és nyilvános vitában fogjuk megírni anélkül, hogy bármilyen »vörös vonalat« átlépnénk” – jelentette ki az elnök.

Az államfő hozzátette, szó sincs Ukrajna kapitulációjáról.

„Vagyis az ukrán nép hozzájárulása nélkül nincs semmiféle kapituláció, az ukrán nemzeti érdekek feladása, semmiféle háttéralku és globális lépés. Csak az emberek és a területeink visszaszerzése, a foglyok hazatérése és a béke visszatérése. Hosszú és nehéz út áll előttünk a probléma megoldásáig, amelyet együtt kell megtennünk, és itt egységre van szükségünk” – hangsúlyozta Zelenszkij, aki kitért arra is, Kijev semmiféle megállapodást nem írt alá a szakadárokkal.

Ami az előzményeket illeti, Volodimir Zelenszkij elnök október 1-jén bejelentette, hogy Ukrajna a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó legutóbbi minszki találkozón jóváhagyta az úgynevezett „Steinmeier-formulát”, amely a béketeremtés részeként a megszállt Donyec-medencei területeken tartandó majdani helyhatósági választások lebonyolításának bizonyos kérdéseit pontosítja, miközben a béke többi feltételére nem tér ki. Elfogadása egyik feltétele volt a békéről Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna részvételével folyó legfelsőbb szintű tárgyalások folyatásának. Ukrán nacionalista és radikális erők ezt a lépést a nemzeti érdekek feladásának minősítették, s Kijevben, valamint az ország több városában tiltakozásokat szerveztek.

(unian.ua/Kárpátalja)