Arkagyij Oljcsedajivszkij: a kárpátaljai orvos, aki gyermekek és azok szülei életét menti meg

2019. október 7., 14:33

Arkagyij Oljcsedajivszkij immáron húsz éve dolgozik Munkácson, a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház újszülött intenzív osztályán, jelenleg vezető főorvosként. A doktor úrhoz és kollégáihoz évente körülbelül 500 gyermek kerül kezelésre. Egyesek csak néhány napot maradnak, azonban vannak, akik hónapokat is ott töltenek.

A varosh.com.ua hírportálnak adott interjújában az orvos elmondta, hogy a szakmája kezdetén ez az osztály még nem létezett, ő és néhány kollégája kezdett dolgozni az akkor alakuló osztályon. A kezdet nagyon nehéz volt, hiszen egyetlen kis kórteremben, hiányos felszereléssel kellett dolgozniuk.

Arkagyij Oljcsedajivszkij elmondása szerint jelenleg az osztály kellően felszerelt. Bár többször kell javítani a gépezeteket, azonban nem panaszkodnak, hiszen a megfelelő működéshez mindenük megvan. Az osztály 12 gyermekre van tervezve, azonban előfordul, hogy 18–19 csecsemőt is kezelniük kell egyidejűleg.

A gyermekeket jelenleg négy orvos kezeli, akik lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek a csöppségek megmentéséért. Ezen az osztályon nemcsak fizikailag, hanem szellemileg és lelkileg is nehéz dolgozni, nem mindenki képes erre, s mindemellett a szülőkben is tartani a lelket. Az osztályra többnyire koraszülöttek kerülnek be, ez idáig a legkisebb gyermek mindössze 480 gramm volt, azonban ő is immáron 11 éves, a Técsői járásban lakik.

Az interjú alatti hozzászólások mind arról tanúskodnak, hogy Arkagyij Oljcsedajivszkij egy kiváló, felelősségteljes orvos, hiszen szülők százai mondanak neki hálát nap mint nap a gyermekük életének megmentéséért. Bár az orvoshiány miatt nem könnyű vezetni egy ilyen osztályt, az ott dolgozó személyzet próbál 150%-ra teljesíteni annak érdekében, hogy a náluk kezelt gyerekekből egészséges, kiegyensúlyozott felnőtt váljon.

(varosh.com.ua/VV)