Leégett a bethlenszentmiklósi templom tornya

2019. október 9., 09:41

Rövidzárlat miatt múlt szerdán kigyulladt és nagy lángokkal égett a Fehér megyei Bethlenszentmiklós XV. században épült műemlék templomának tornya. A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz a templomhajóra átterjedjen, de a fazsindellyel födött toronysisak teljesen megsemmisült, írta a Maszol erdélyi hírportál.

Veress Ferenc, a 320 fős unitárius gyülekezet lelkésze elmondta: a tűzoltóság nagyon gyorsan a helyszínre érkezett, de a toronysisakot nem tudták megmenteni. A tűz következtében elhasadt, de nem zuhant le a templom 1631-ben öntött nagyharangja.

A lelkész nem tudott magyarázatot adni arra, hogy mi okozhatta a tűzesetet. Elmondta: a parókia udvarán tartózkodott, 80-100 méterre a templomtól, amikor a lángok keltette ropogást meghallotta.

Veress Ferenc elmondta: a gyülekezet a templom felújítására készült. Októberre tervezték a talajmintavételt és a tervezés elkezdését. Hozzátette: a mostani tűzeset alaposan megváltoztatja a terveiket. Most azt tartotta a legsürgetőbb feladatnak, hogy szakemberekkel felméressék a torony állapotát, és a tél beállta előtt valamilyen ideiglenes fedelet tegyenek rá.

A lelkész tájékoztatása szerint a bethlenszentmiklósi unitárius templom több szakaszban épült. Legrégebbi keleti részét késő Árpád-korinak vélik. Ezt toldották meg utóbb egy tágasabb templomhajóval, amelyhez valamikor a XVII. században építették hozzá a tornyot.

A Balázsfalva és Dicsőszentmárton között, a Kis-Küküllő partján fekvő Bethlenszentmiklós Fehér megye kevés magyar többségű településének az egyike. Az 1381 lakosú településen a 2011-es népszámláláson a lakosság 56 százaléka vallotta magát magyarnak, a magyarok közel fele pedig unitárius vallású.

(maszol.ro/vajma.info/Kárpátalja)