Zelenszkij ukrán katonákat biztosított afelől, hogy nem kapitulál Oroszország előtt

2019. október 11., 16:18

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken egy odesszai katonai ünnepségen ismételten leszögezte, hogy nem adja fel Ukrajna érdekeit, és nem engedi meg az ország kapitulációját Oroszország előtt.

„Ígéretet tettem arra, hogy véget vetek az ország keleti részében dúló háborúnak, és helyreállítom Ukrajna területi egységét. Most minden erőfeszítésem a nap 24 órájában erre irányul” – idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál az elnöknek az Ukrajna védőinek napja alkalmából tartott rendezvényen mondott beszédéből. Zelenszkij megjegyezte, hogy már „allergiája van a kapituláció szótól”.

Leszögezte, hogy álláspontja változatlan a tekintetben, hogy a Donyec-medence Ukrajna része, és a térségben helyre kell állnia a békének. Hangsúlyozta, hogy meg kell valósítani a tartós tűszünetet a térségben, el kell érni az összes ukrán fogoly hazatérését, az idegen katonák kivonását, és az államhatár feletti ukrán ellenőrzés helyreállítását. „A helyhatósági választásokat pedig kizárólag az ukrán törvényeknek megfelelően kell megrendezni (a Donyec-medencei szakadár területeken), nem géppuskák kereszttüze, hanem nemzetközi megfigyelés alatt” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy sohasem feledkezik meg az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről, amelynek visszaszerzése – mint fogalmazott – „a következő kihívás lesz számukra”.

Az elnök szavai szerint Ukrajna álláspontját több erős alapkő támasztja alá: „hozzáértő, kiegyensúlyozott diplomácia, erős biztonsági és védelmi szektor, gazdasági újjáéledés, valamint az ukrán állampolgárok jólétének biztosítása”.

Hangsúlyozta: ezt az alapot egy dolog teheti szilárddá, „az ukránok egysége legfőbb céljuk elérésében, hogy helyreálljon az ország egysége, és virágzó, erős Ukrajna szülessen”.

A múlt héten több ezren tüntettek Kijevben és több nagyvárosban „Nemet a kapitulációra!” jelmondattal az úgynevezett Steinmeier-formula elfogadása ellen. A Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett formula Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter tájékoztatása szerint arról szól, hogy helyhatósági választásokat rendeznek a szakadár területeken az ukrán jogszabályok alapján és az EBESZ felügyelete mellett. A választás napján, urnazárást követően ideiglenes jelleggel életbe lép az úgynevezett különleges státusról szóló, még nem létező új törvény, amely a térségnek szélesebb önrendelkezési jogokat biztosít majd. Ezt követően a törvény állandó jelleggel is életbe lép, amennyiben az EBESZ a választásokat az ukrán törvényeknek és a nemzetközi szabályoknak megfelelőeknek találja, és kihirdetik a voksolás végeredményét. A formula nem tér ki viszont arra, hogy mikor kell a választásokat megtartani, és nem szabályozza a rendezésnek a minszki megállapodásokban foglalt többi feltételét, azaz nincs szó benne sem tűzszünetről, sem csapat-, illetve fegyverzetkivonásról, sem az ukrán ellenőrzés helyreállításáról az Ukrajna és Oroszország közti államhatáron.

(MTI)