Sajtó: A rendőrfőnök-helyettes apjának Kárpátalján van földje

2019. október 12., 17:00

Jevhen Kovaljnak, az országos rendőrfőnök helyettesének apja, Olekszandr több mint nyolchektárnyi, közel 30 millió hrivnya értékű földterülettel rendelkezik Kárpátalján – jelentette a szlidsztvo.info.

Az oknyomozó portál úgy tudja, a rendőrfőnök nemrég kinevezett helyettesének apja tucatnál is több telekre tett szert az ökörmezői járási Fülöpfalva (Pilipec) és Kispatak (Ricska) községekben.

Tizenegy telek Fülöpfalván, Kárpátalja egyik legnépszerűbb síparadicsomában, a Himba-hegy lábánál terül el. A földrészlegek 2015–2019 folyamán kerültek Olekszandr Kovalj birtokába. Többségüket megvásárolta, a telkek egy részét az önkormányzat utalta ki számára. A területen tucatnyi nagy faház épül. Az újságírók számításai szerint a telkek értéke közel 20 millió hrivnya lehet.

Kispatakon, amely 20 kilométerre található Pilipectől, az idősebb Kovaljnak hét, közel 5,7 hektár összterületű földrészlege van. A 2014-ben vásárolt föld becsült értéke megközelítőleg kilencmillió hrivnya.

Jevhen Kovalj kijelentette, hogy apja kárpátaljai vállalkozása nincs kapcsolatban az ő szakmai tevékenységével. Ugyanakkor az oknyomozók nem kaptak választ arra a kérdésre, honnan volt pénze a rendőrtábornok apjának a telkek megvásárlására.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, Jevhen Kovaljt 2019. szeptember 11-én nevezték ki Szerhij Knyazev rendőrfőnök első helyettesévé. Azt megelőzően a rendőrség belbiztonsági főosztályát vezette. 

Szeptember 24-én Knyazev lemondott, lépését azonban nem indokolta meg. A portál forrásaitól úgy értesült, hogy a rendőrfőnök döntése mögött személyi kérdések húzódhattak meg.

Szeptember 25-én a kormány Ihor Klimenkót nevezte ki rendőrfőnökké, aki addig Knyazev helyetteseként dolgozott.

(slidstvo.info/pravda.com.ua/Kárpátalja)