A többség ellenzi a „különleges státust”

2019. október 12., 11:39

Az ukránok többsége ellenzi, hogy Donyeck és Luhanszk megyék egyes területei „különleges státust” kapjanak, amelyet az Alkotmányban is rögzítenének – derül ki a Razumkov Központ felméréséből, amelyet a korreszpondent.net ismertet.

A felmérésből kitűnik, hogy a megkérdezettek 40%-a a Donyec-medencei helyzetről úgy tartja, hogy ott háború dúl Ukrajna és Oroszország között. További 20% szerint Oroszország által támogatott szeparatista lázadás zajlik a térségben, 15% azon a véleményen van, hogy polgárháború folyik Kelet-Ukrajnában az ukránpárti és oroszpárti polgárok között. Hét százalék úgy véli, Oroszország és az Egyesült Államok harcolnak egymással, további 7% szerint pedig Donyeck és Luhanszk megyék függetlenségéért folyik a harc.

A „DNR” és az „LNR” politikai jövőjéről szólva az ukrán polgárok többsége (56%) azt szeretné, ha ezek a területek a korábbi feltételekkel térnének vissza Donyeck és Luhanszk megyék kötelékébe, 13,5% úgy látná jónak, ha a szóban forgó területek visszatérnének Ukrajna ellenőrzése alá, de több önállóságot kapnának Kijevtől, 10% Ukrajnán belüli autonómiát adna a megszállt területeknek, 3% szeretné, hogy ezek a területek kiválva Ukrajnából független államokká legyenek, s ugyancsak 3% úgy nyilatkozott, hogy a területek elszakadva Ukrajnától csatlakozzanak az Oroszországi Föderációhoz.

Csupán a megkérdezettek 23,5%-a támogatja (52% ellenzi) az erőszakos béketeremtést a Donyec-medencében. Ugyanakkor csak 12% támogatná (73% nem támogatná) a „DNR” és az „LNR” által elfoglalt területek kiválását Ukrajnából, csak 10% támogatná (70% nem támogatná) a Krím elismerését orosz területnek cserébe a Donyec-medence felszabadulásáért.

A megkérdezettek 56%-a ellenzi (26% támogatja), hogy Donyeck és Luhanszk megyék egyes területei „különleges státust” kapjanak, amelyet az Alkotmányban is rögzítenének. Ennél is kevésbé népszerű elképzelés a föderatív államberendezkedés bevezetése Ukrajnában (63% nem támogatja, 17% támogatja).

(korrespondent.net/Kárpátalja)