Évente akár 5000 szervátültetésre is szükség lehet

2019. október 14., 12:35

Ukrajnában évente akár ötezer embernek is szüksége lehet szervátültetésre – közölte Zorjana Szkalecka egészségügyi miniszter egy kerekasztal-megbeszélésen, amelyről az RBK-Ukrajina számolt be.

„Ezek hozzávetőleges számítások az átültetés különféle típusaira. Nos, körülbelül 4900 (lehet a végleges szám – a szerk.). Amikor lesz adatbázisunk, jobb nyilvántartással fogunk rendelkezni. Akkor fogjuk látni a tényleges igényt” – jelentette ki a tárcavezető.

Elmondása szerint 2018-ban 600 millió hrivnyát különítettek el a költségvetésben szervátültetésre. Idén 685 milliót irányoztak elő erre a célra, s várhatóan további forrásokra lesz szükség az év végéig – hangzott el.

A korreszpondent.net emlékeztet, a Legfelső Tanács 2018 májusában fogadta el a posztumális adományozásról szóló törvényt. A dokumentum 2019. január 1-jén lépett életbe, ezzel egy időben hatályát veszítette a korábbi jogszabály. Ugyanakkor lehetetlennek bizonyult végrehajtani az új törvény normáinak egy részét, mivel még nem jött létre a transzplantációs információs rendszer. Tekintettel erre a parlament azt tervezte, hogy elhalasztja a jogszabály bevezetését 2020-ig, de a megfelelő döntést soha nem hozták meg.

(rbc.ua/korrespondent.net/Kárpátalja)