Neonácik közé keveredett a miniszterelnök

2019. október 15., 20:31

Jól érzékelhetően tanácstalanul közölte hétfőn az ukrán média egy része a hírt (már ha rászánta magát egyáltalán, hogy tudomást vegyen a történtekről), mely szerint Olekszij Honcsaruk a hétvégén ellátogatott a Szokira Peruna szélsőjobboldali rockegyütes kijevi koncertjére.

A hír hatását fokozta, hogy a kormányfő megjelenését igazoló fotót Jevhen Karaszj, a radikális C14 szervezet vezetője tette közzé. A koncert szervezője az az Andrij Medvegyko volt, akit a sajtó szerint Oleszj Buzina író meggyilkolásával gyanúsítanak.

A „veterán zenei estre” egy kijevi szórakozóhelyen került sor. Honcsaruk nemcsak megjelent a koncerten, hanem az eseményről közzétett video tanúsága szerint felment a színpadra és háta mögött a Szokira Peruna emblémájával egyebek mellett a következőket mondta az egybegyűlt, jobbára nacionalista publikumnak: „Köszönet érte, hogy vagytok”.

Felmerül a gyanú, hogy a miniszterelnöknek fogalma sem volt róla, hogy hol van. Nagy valószínűséggel azt hihette, hogy egy az Ukrajna védelmezőjének napja alkalmából veteránoknak szervezett ünnepségen vesz részt.

Csakhogy sem a fellépő együttes, sem a hallgatóság nem voltak ennyire ártalmatlanok.

A Szokira Peruna együttes például egyértelműen neonáci banda hírében áll. Az együttes 2018-as kijevi koncertje után a bűnüldöző szervek büntetőeljárást indítottak horogkereszt és más náci szimbólumok használata miatt, valamint fasiszta jelszavak, az olasz diktátortól, Benito Mussolinitől vett idézetek hangoztatásáért.

A Wikipédiából megtudjuk, hogy a Szokira Peruna dalszövegeiben „kezdetben a neonácizmus és a fehér hatalom témái domináltak”. Ugyanitt értesülhetünk arról, hogy Dmitro Volkov, az együttes volt dobosa 2002-ben részt vett a kijevi központi zsinagóga elleni támadásban. Arszenyij Klimacsov, az együttes frontembere a nyári előrehozott parlamenti választásokon előkelő helyen szerepelt a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt választási listáján. A Szokira Peruna ezen kívül közel áll olyan radikális nacionalista szervezetekhez is, mint amilyen az Azov, vagy a Nemzeti Hadtest.

Az együttes munkássága új lendületet kapott, miután kirobbant a Donyec-medencei fegyveres konfliktus. Az Út az ATO-ba című albumukon szereplő dalokat azóta is rendszeresen éneklik a nacionalista rendezvényeken.

Az esetről beszámoló nem nacionalista sajtó szerint Honcsaruk tette jó esetben a tudatlanság következménye, rossz esetben a Volodimir Zelenszkijre és a Nép Szolgájára szavazó ukrán szavazók arcul köpése. Anatolij Sarij blogger az eset kapcsán utal arra, hogy a várakozásokkal ellentétben az új ukrán kormányzat hatalomra kerülése után nem lépett fel a nacionalista és radikális szervezetek ellen, melyeknek egy részét ráadásul szerinte állami forrásokból támogatják Ukrajnában.

(zzz)