Szocska László szobrászművész alko­tá­saiból nyílt kiállítás

2019. október 15., 17:11

Kortárs szobrászművészeti kiállítás nyílt Beregszászban a magyar konzulátus szervezésében október 15-én. A kiállításon a kiemelkedő kárpátaljai szobrászművész, Szocska László alkotásait tekintheti meg a nagyérdemű október 25-ig a konzulátus Gulácsy termében.

A megnyitó alkalmával Beke Mihály András beregszászi első beosztott magyar konzul köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul köszöntőbeszédében elmondta: „Szocska László egy kiemelkedő kárpátaljai művész. Örülünk annak, hogy az ő alkotásait is bemutathatjuk. Eddig szobrászati kiállításunk nem volt, ez egy új sorozatnak a kezdetét jelenti, mely által szeretnénk a szobrászművészetet is prezentálni az irodalom és a festészet mellett.” Szerinte a kiállítás által a formák és a dinamizmus a térben is megjelenik, s nagyon izgalmas kérdés, hogy ezek a formák hogyan oszlanak összetevőkre. A kiállításban folyamatában látható, hogy hogyan lehet a bonyolult és kevésbé bonyolult geometriai alakzatokat felbontani, és elmenni bizonyos pontokig, ami a vizuális nevelésünk, látásmódunk erősítésének egy nagyon fontos része. „Egy ilyen kiállításnak tehetségfelébresztő szerepe is van, ezért szeretnénk, ha minél több iskolás is meg tudná látogatni a kiállítást” – mondta el Szilágyi Mátyás.

Matl Péter szobrászművész Szocska László alkotásait bemutatva kiemelte: „A kortárs kárpátaljai művészetnek egyik legkiemelkedőbb alakja Szocska László, aki különleges egyvelegét alkotja a képzőművésznek és a mérnöknek. Alkotásai mérnöki pontossággal vannak megformálva, de mindegyik mű különleges. A konstruktív formáknak lelket tudott adni, ami nagyon nehéz feladat. Minden szobrász álma, hogy a mű könnyűnek nézzen ki: Szocska László alkotásai szállnak, repülnek, forognak a térben. Műveinek érdekessége, hogy egyszerre kívülről is, belülről is tudjuk őket kémlelni. Az alkotások körszobrok, így minden aspektusból elénk tárul a szobor lelkülete” – emelte ki Matl Péter.

„Munkám kiindulópontjaként geometriai arányrendszerekkel, platóni és szabályos testekkel foglalkoztam. Egy különleges gondolati játékba is kezdtem, az összetett egységeket részekre szedve, az alapformát megtalálva kezdtem különböző alakzatokat újra- és továbbépíteni” – mesélte el Szocska László. „Számomra a munkafolyamat egyfajta szakrális élmény, meditatív folyamat. Eszköz a kezemben a fa és a különböző szerszámok, amelyekkel alakítom a készülő szobrot, és eszközzé válok én magam is a végső harmónia elérésének érdekében” – vallja ars poeticájának a művész.

A megnyitón elhangzott gondolatokat követően Irina Szvaljacsik zenész gitármuzsikájával színesítette a programot.

Szocska László 1951-ben született Ungváron. Középiskolai tanulmányait követően az Ungvári Állami Egyetemen kezdett el fizika szakon tanulni, majd a kötelező sorkatonai szolgálat miatt abbahagyta tanulmányait. A szolgálatot követően újra felvételizett az egyetemre gépészmérnöki szakágra, azonban a kor pártpolitikai eszméi és tanai miatt az egyetemet otthagyta, és 1972 után különböző munkahelyeken dolgozott. Szobrászattal az 1990-es évektől kezdett foglalkozni. Nagy hatással volt rá fejlődése során Volodimir Scsur, aki egyben mentora is volt. Az évek során számtalan elismerésben és díjban részesült. Munkáit bemutatták Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Münchenben, Varsóban, Brüsszelben és Hannoverben is, valamint Ukrajnában számos helyen.

A művész alkotásait mindennap megtekinthetik konzulátuson a hétvége kivételével előzetes egyeztetés alapján október 25-ig.

VE