Nyugati diplomaták helytelenítik a bírósági reform egyes rendelkezéseit

2019. október 17., 11:19

Kanada, Nagy-Britannia, Németország és az Európai Unió nagykövetei arra kérték Dmitro Razumkovot, a Legfelső Tanács elnökét, Olekszij Honcsaruk miniszterelnököt és Andrij Bohdant, az Elnöki Hivatal vezetőjét október 15-i felhívásukban, hogy vizsgálják felül a bírósági reform egyes rendelkezéseit – írja a Törvényszéki Jogi Lap (Судебно-юридическая газета) nyomán az Ukrajinszka Pravda.

A diplomaták találkozni szeretnének a felhívás címzettjeivel, hogy kifejtsék a törvényjavaslat egyes rendelkezéseinek veszélyeit a kormány által ajánlott reform célkitűzéseire nézvést.

Ezenkívül, az aláírók javasolták a Velencei Bizottsággal való együttműködést, hogy a törvény „teljes mértékben összhangba kerüljön közös értékeinkkel”.

A felhívás melléklete tartalmazza az EU, az USAID és a kanadai szakértők észrevételeit a törvényjavaslattal kapcsolatban. 

A nyugati követek egyebek mellett javasolják, hogy a Legfelsőbb Bíróság létszámának csökkentését előzze meg a bírósági joghatóság felülvizsgálata és az alsóbb szintű bíróságok személyi állományának megfelelő káderekkel való feltöltése az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés és az igazságszolgáltatás stabilitásának biztosítása érdekében.

A hír előzménye, hogy a Legfelső Tanács október 16-án a Nép Szolgája képviselőinek 219 és független honatyák 17 szavazatával elfogadta Az igazságügyi kormányzat tevékenységéről szóló egyes ukrán törvények módosításáról című, 1008. számú jogszabályt.

A dokumentum egyebek mellett 200-ról 100-ra csökkentené a Legfelsőbb Bíróság létszámát, új eljárást vezetne be a Bírák Legfelső Minősítő Bizottságának felállítására, „tisztességességi és etikai” bizottságot hozna létre az Legfelső Igazságügyi Tanácsnál.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)