Országos tiltakozásra készülnek a bányászok

2019. október 17., 09:48

Az Ukrán Bányászok Független Szakszervezete elhatározta, hogy megkezdi a felkészülést egy országos tiltakozó akcióra, amellyel a bányászok az elmaradt bérek kifizetését szeretnék elérni – jelentette be szerdán a Facebook közösségi oldalon Mihajlo Volinec, a szakszervezet vezetője, akit a korreszpondent.net idéz.

„Az új végrehajtó hatalom – az előzőhöz hasonlóan – kimutatja tehetetlenégét, s hogy nem érti, némelyik vállalatnál már négy hónapja nem fizetik a munkabéreket” – írta Volinec. 

Emlékeztetett, hogy jelenleg Luhanszk és Voliny megyékben tiltakoznak a bányászok a fizetésüket követelve, Lemberg (Lviv) megyében pedig az aktivisták már majdnem 50 napja tartják vissza a szénnel megpakolt vasúti kocsikat.

A korreszpondent.net emlékeztet, hogy október 11-én három bánya dolgozói szerveztek tüntetést Szeverodonyeckben, a Luhanszk Megyei Állami Katonai és Polgári Adminisztráció épülete előtt. Az akciót ugyancsak a bérek elmaradása váltotta ki.

Mihajlo Volinec információi szerint az állam 135 millió hrivnyával tartozik a Pervomajszkuholj Állami Vállalat bányászainak, az ugyancsak állami kézben lévő Liszicsanszkuholj dolgozóival szembeni tartozás pedig 120 millió hrivnya.

(korrespondent.net/Kárpátalja)