Az ukránok 13%-a fogyasztója az orosz média híreinek

2019. október 24., 10:38

A megkérdezett ukránok 13%-a használja hírforrásként az orosz médiát. Ugyanakkor minden harmadik ukrán környezetében találni orosz hírtartalmat fogyasztó embereket – derül ki az USAID felméréséből, amelyet a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata ismertet.

A felmérés során a megkérdezettek 13%-a vallotta be, hogy használ orosz hírforrásokat, 80% viszont kijelentette, hogy nem használ, míg 7% nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ugyanakkor csupán a válaszadók 51%-a nyilatkozott úgy, hogy a környezetében nincsenek orosz híreket fogyasztó emberek. Emellett 30% közölte, hogy ismer ilyen embereket, 17% nem tudott válaszolni.

Azok többsége, akik beismerték, hogy fogyasztanak az „agresszor országban” létrehozott hírtartalmakat, azt állítja, hogy nem hisz ezekben. Az említett 13%-ból minden negyedik (24%) hisz az orosz tévécsatornáknak, minden ötödik (20%) bízik a hírportálokban, majdnem ugyanennyien (19%) vannak bizalommal a közösségi oldalakon megjelenő publikációk iránt. Az orosz hírtermékeket fogyasztók 16%-a bízik az oroszországi rádiókban, s ugyancsak 16%-uk a sajtóban.

Az orosz média iránti érdeklődés okait firtató kérdésre a megkérdezettek 35%-ka az alternatív nézőponttal való megismerkedés lehetőségét emelte ki, 22% az anyagok érdekes tartalmát és tálalását, 21% számára bizonyult fontosnak, hogy orosz nyelven juthat információhoz, 4% szerint az oroszországi hírek „igazabbak és függetlenebbek”, mint az ukránok. A megkérdezettek több mint egyharmada (36%) nem tudta megfogalmazni, miért vonzó számára az orosz média.

Az orosz médiához való hozzáférés fő forrásaiként az ukránok a műholdas tévécsatornákat és a YouTube-ot nevezték meg.

Ami a régiókat illeti, Donyeck, Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben volt a legmagasabb, és Vinnicja, Szumi, valamint Lemberg (Lviv) megyékben a legalacsonyabb az orosz híreket fogyasztók aránya.

(zn.ua/Kárpátalja)