Derevljanik Miklós 102 éves

2019. október 24., 14:19

Október 22-én Miklós bácsi 102. születésnapját ünnepelte családja körében Ungváron. 1917. október 22-én vasutas családban született Kabán. Gondoljunk csak bele, 3 nappal az októberi szocialista forradalom kitörése előtt született a ma is fürgén mozgó, szellemileg teljesen friss, jó kedélyű matuzsálem.

Hosszú élete során sok mindent megélt: 15 évesen személyesen találkozott Masaryk államelnökkel, önkéntesként szolgált a csehszlovák hadseregben, 1938-ban kezdett dolgozni, szikratávírász volt Avgusztin Volosin irányítása alatt, később a Debreceni Posta és Távírdaigazgatóság beosztottja volt, majd a szovjet érában különböző munkaköröket látott el Ungváron a postán közel 50 esztendőn át.

Felesége több mint 30 éve meghalt. Azóta egyedül él, de ez nem látszik. Otthonában példás rend és tisztaság van, amit nem külső segítséggel tart fenn, hanem egyedül. Nagyon szívesen látja a vendégeket, de azt nem szereti, ha hozzátartozói be akarnak segíteni neki a házimunkába. Nagy természetjáró volt, egész Kárpátalját bekerékpározta. Talán ez is elősegítette, hogy megőrizze fizikai erőnlétét. A mai napig minden héten elmegy a római katolikus templomba kismisére.

(0312.ua/RV)