Zelenszkij a normandiai négyek találkozójáról

2019. október 25., 11:25

A normandiai négyek (Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország) vezetőinek találkozójára azután kerül sor, hogy a Donyec-medencében megtörténik a csapatszétválasztás három szakaszon –Sztanica Luhanszkánál, Zoloténál és Petrovszkénél –, illetve azt követően, hogy létrejön a tűzszünet – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Szegodnyának adott interjújában, amelyet az UNIAN hírügynökség is idéz.

Az elnök a normandiai négyek találkozójának feltételeiről szólva emlékeztetett, hogy Ukrajna már elfogadta a Steinmeier-formulát, megtörtént a csapatszétválasztás Sztanicja Luhanszkánál, s a másik két helyszínen is folynak előkészületek. 

„Ott (Zoloténál és Petrovszkénél – a szerk.) a tűzszünet megsértése miatt késik a szétválasztás, de azt hiszem, hogy minden feltétlenül megtörténik, és a következő lépés a normandiai formátumú találkozó lesz. Egyéb információkról egyszerűen nem tudok” – közölte Zelenszkij utalva arra, hogy a sajtóban eltérő hírek jelennek meg arról, Moszkva milyen feltételekhez köti a normandiai csúcstalálkozó megrendezését.

Az ukrán elnök jelezte, a normandiai négyek megvitatják egyebek mellett a Donyec-medence különleges státusáról szóló törvényt. Zelenszkij emlékeztetett, a jogszabály korábbi, rövidesen hatályát vesztő változata most is hatályban van, a jövőről, az elfogadandó új törvényről pedig Ukrajna kész egyeztetni a normandiai négyekkel, s az ukrán társadalommal is.

Az államfő egyben hangsúlyozta, a Donyec-medencei háború nem zárható le legfelsőbb szintű tárgyalások nélkül.

Korábban fennállt a lehetősége, hogy a feltételek teljesülése esetén a normandiai négyek még októberben találkozhatnak, ám a folyamatos tűzszünetsértések miatt a kelet-ukrajnai csapatszétválasztás megrekedt. Legutóbb Zelenszkij elnök kijelentette, a találkozóra 2019 novemberében kerül sor.

(segodnya.ua/unian.ua/Kárpátalja)