Eljárás indult az elnököt fenyegető képviselő ellen

2019. november 2., 16:09

A Legfőbb Ügyészség büntetőeljárást indított Szofija Fedinának, az Európai Szolidaritás párt parlamenti képviselőjének Volodimir Zelenszkij elnöknek címzett kijelentései miatt – írja az Ukrajinszka Pravda.

Ruszlan Rjabosapka legfőbb ügyész kérdésre válaszolva megerősítette, hogy vizsgálat indult, amelyben Szofija Fedina is érintett. Elmondása szerint számos képviselő megkereste ezzel kapcsolatban a bűnüldöző szerveket, jelenleg az Állami Nyomozóiroda (DBR) vizsgálódik az ügyben.

Az ellenzéki Európai Szolidaritás frakció képviselői közös nyilatkozatukban megengedhetetlennek nevezték, hogy a legfőbb ügyész a sajtónak nyilatkozva figyelmen kívül hagyta az ártatlanság vélelmét, s máris bűnösnek tekinti Fedinát. A párt emlékeztet, hogy Ukrajnában az Alkotmány 34. cikkelye garantálja a vélemény- és szólásszabadságot.

Az Ukrajinszka Pravda felidézi, hogy Olekszandr Kacsura, a Nép Szolgája párt képviselője panaszt emelt az ügyészségen és a DBR-nél Szofija Fedina és Maruszja Zvirobij „önkéntes” kijelentései miatt, akik egy a világhálón terjedő felvételen a Volodimir Zelenszkij elnököt fenyegető halálos veszedelmekről értekeztek annak kapcsán, hogy az államfő október 26-án felkereste a kelet-ukrajnai harcok övezetét. Fedináék kifogásolták a hangnemet, amelyet az elnök a csapatszétválasztás ellen a helyszínen tiltakozó radikális fegyveresekkel szemben használt, s az agresszor előtti kapitulációval vádolták őt. Az elhangzottakat sokan az elnöknek címzett nyílt fenyegetésként értelmezték.

Dmitro Razumkov házelnök közölte, hogy Fedina kijelentéseit a parlament ügyrendi és etikai bizottsága is vizsgálja.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)