Közel 20 ezer alkalmazottat bocsátanának el a járási adminisztrációkból

2019. november 2., 18:44

Dmitro Dubilet, a miniszteri kabinetet irányító miniszter bejelentette, hogy az állam 18 449 fővel csökkenti a járási állami adminisztrációk alkalmazottainak számát – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A miniszter a Facebook közösségi oldalon arról írt, hogy az elmúlt hónap folyamán elemezték a járási állami adminisztrációk funkcióit. Az elemzés alapján megfogalmazódott, milyen elvek mentén kerül sor a létszámcsökkentésre. Megállapították, hogy a járási adminisztrációk egyes funkciói megegyeznek az egyesült területi közösségek (OTH, avagy településtársulás) feladataival, így ahol az OTH-knak legalább egy része megalakult már, ezek a funkciók ismétlik egymást. A vizsgált funkciók egy részéről kiderült, hogy elavultak, nem mérhetők és nem hatékonyak. Ezeket felszámolják. Egy másik csoportjuk magasabb szinten is ellátható, például a megyei adminisztrációkban, a központi kormányzati szervek regionális hivatalaiban, netán magában Kijevben. Végül a funkciók egy részét összevonják.

Dubilet a létszámleépítésre vonatkozó döntést nehéznek, de szükségesnek tartja. Szerinte a kormánynak a decentralizációval párhuzamosan már évekkel ezelőtt, fokozatosan el kellett volna kezdenie ezt a leépítési folyamatot. Hozzátette: a hatás minimalizálása érdekében a létszámleépítés alá eső köztisztviselőket két hónappal előre értesíteni fogják az elbocsátásról. Azt ígérik, hogy az érintettek megkapnak minden őket megillető kompenzációt, köztük a fel nem használt éves szabadságért járót is.

Dubilet jelezte, a miniszteri kabinetben azon dolgoznak, hogy minden köztisztviselőnek új munkahelyet találjanak már az elbocsátás előtt.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)