A gyanúsított, a kemény, a nőbolond és a duhaj

2019. november 6., 18:33

Ukrajnai sajátosságnak tűnik, hogy bárki legyen is éppen hatalmon, a közszereplők újra és újra botrányokba keverednek, tovább erősítve azt a már-már közhelyszerű megállapítást, mely szerint ebben az országban a törvények és az erkölcsi normák nem vonatkoznak a politikusokra. Az elmúlt hét újabb szórakoztató példákkal szolgált erre a régi bölcsességre, az ország botrányra éhes polgárainak legnagyobb örömére.

A gyanúsított

A Legfelső Tanács múlt csütörtöki ülésén hozzájárult, hogy büntetőeljárást indítsanak a hatóságok Jaroszlav Dubnevics parlamenti képviselő, A Jövőért képviselőcsoport tagja ellen.

A nyomozóhatóságok szerint a honatya a megszervezője annak a „korrupciós sémának”, melyen keresztül 93 millió hrivnyát tulajdonítottak el az Ukrzaliznicja állami vasúttársaságtól.

Ruszlan Rjabosapka főügyész parlamenti felszólalásában kijelentette, a hatóságoknak elegendő bizonyítékuk van ahhoz, hogy bizonyítsák Dubnevics bűnösségét.

Maga Dubnevics kollégáihoz szólva viszont arról beszélt, hogy a mentelmi jogának megvonását indítványozó beadványban nincsenek bizonyítékok azokra a cselekményekre nézve, amelyekkel őt az ügyészség gyanúsítja. Szerinte a beadványt „politikai populizmus céljából” terjesztették elő.

Ezek után Dubnevics képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére 332 honatya szavazott igennel, ami arra vall, hogy a parlament meglehetősen biztos volt a dolgában. Előállítását a minimálisan szükséges 226 helyett 241, letartóztatását 229 szavazattal hagyta jóvá a parlament.

Érdekes, hogy mindhárom előterjesztést támogatták a Nép Szolgája és a Hang frakciók képviselői. Az Európai Szolidaritás és a Haza frakciók csupán a mentelmi jog megvonását szavazták meg. A Jövőért képviselőcsoport, valamint az Ellenzéki Platform – Az Életért frakció a mentelmi jog megvonását sem támogatta.

Az Ukrajinszka Pravda úgy tudja, a hatóságok a szavazás után alig fél órával már ismertették is a képviselővel a gyanút, vagyis az eljárás megindult. A portál „politikai mindenevőként” jellemezte a honatyát, aki pályafutása során immár harmadszor tagja a parlamentnek, s ez idő alatt számos párttal és képviselőcsoporttal működött együtt.

Dubnevics mégsem elsősorban politikai ízléséről híres (vagy hírhedt). Máig ő tartja a csúcsot az ukrán politikusok között, ami a vagyonbevallásban feltüntetett készpénz összegét illeti. A 2016-os deklarációban 8,2 millió dollárt és 2,78 millió eurót tüntetett fel, míg felesége, Tetjana 137,1 millió hrivnyát vallott be. Ismertté vált az is, hogy Jaroszlav Dubnevics egyebek mellett 273 ingatlannal és 51 befejezetlen építménnyel rendelkezik.

A kemény

Ugyancsak a múlt hét bűnügyi krónikájához tartozik, hogy a Legfőbb Ügyészség büntetőeljárást indított Szofija Fedinának, az Európai Szolidaritás párt parlamenti képviselőjének Volodimir Zelenszkij elnöknek címzett kijelentései – vagy inkább fenyegetései? – miatt.

A felelősségre vonás nem volt azonnali és automatikus. Jó néhány nappal a történtek után, újságírói kérdésre válaszolva erősítette meg az eljárás megindításának hírét a legfőbb ügyész. Rjabosapka elmondása szerint Fedina kijelentései miatt számos képviselő kereste meg a bűnüldöző szerveket, jelenleg az Állami Nyomozóiroda (DBR) vizsgálódik az ügyben.

Az ellenzéki Európai Szolidaritás párt frakciója persze tiltakozott. Közös nyilatkozatukban megengedhetetlennek nevezték, hogy a legfőbb ügyész a sajtónak nyilatkozva figyelmen kívül hagyta az ártatlanság vélelmét, s máris bűnösnek tekinti Fedinát. A párt emlékeztet, hogy Ukrajnában az Alkotmány 34. cikkelye garantálja a vélemény- és szólásszabadságot.

Az Ellenzéki Szolidaritás hívein kívül azonban csak kevesek számára lehetett kérdéses e honban, mit gondoljanak Szofija Fedina és az „önkéntes” Maruszja Zvirobij kijelentéseiről. A két egzaltált nőszemély egy, a világhálón terjedő felvételen a Volodimir Zelenszkij elnökre leselkedő halálos veszedelmekről értekezik annak kapcsán, hogy az államfő október 26-án felkereste a kelet-ukrajnai harcok övezetét. „Ott véletlenül felrobbanhat egy gránát, de tüzérségi támadások is vannak. Az lenne a legszebb, ha ez egy moszkvai tüzérségi támadás alatt történne, amikor valaki fehér vagy kék ingben a frontvonalra tolakszik” – hangzik el többek között.

Fedináék kifogásolták a hangnemet, amelyet az elnök a csapatszétválasztás ellen a helyszínen tiltakozó radikális fegyveresekkel szemben használt, s az agresszor előtti kapitulációval vádolták őt. Az elhangzottakat sokan az elnöknek címzett nyílt és életveszélyes fenyegetésként értelmezték.

Dmitro Razumkov házelnök közölte, hogy Fedina kijelentéseit a parlament ügyrendi és etikai bizottsága is vizsgálja, konkrét intézkedésekről azonban egyelőre nem számolt be a sajtó.

A nőbolond

Bohdan Jaremenko, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője, a Legfelső Tanács külügyi bizottságának elnöke igazi szexbotrányba keveredett. Az ország valószínűleg minden weboldala közölte az elmúlt napokban azokat a honatya okos telefonjáról készült kinagyított felvételeket, amelyeken látható, amint október 30-án a parlament ülésén az egyik társkereső oldalon alkudozik egy prostituálttal. „Egy óra – 100 dollár. Két óra – 150. Éjszakára nem maradok” – ismertette feltételeit az ismeretlen nő a képviselő érdeklődésére.

Jaremenko, akinek felesége és két gyermeke van, kezdetben igyekezett tagadni a történteket, mondván kifejezetten az újságírók számára összeállított hamis levelezésről van szó, mivel a zsurnaliszták folyton fényképezik a képviselők telefonjait az ülésteremben. A honatyának azonban senki nem hitt, így rövidesen Facebook-oldalán elnézést kért családjától, a frakciójától és az államfőtől.

A bocsánatkérés nem bizonyult elégségesnek. Saját frakciójának vezetője, David Arahamija felvetette, hogy az lenne az egyik elképzelhető megoldás az ügyben, ha a lebukott képviselő lemondana bizottsági elnöki tisztségéről, s érthető módon az ellenzék is Jaremenko távozását sürgette a testület éléről. November 1-jén aztán a honatya közölte, hogy megírta lemondólevelét, azt azonban csak azzal a feltétellel adja át, hogy frakciója, amely őt a tisztségre jelölte, a távozásáról határoz. Hiszik-e vagy sem, lapzártánkig a frakció még nem döntött az ügyben.

A duhaj

Újabb botrányba keveredett az elmúlt héten Andrij Bohdan. A sajtó szerint az Elnöki Hivatal vezetőjének Ivan Bakanovval, az SZBU vezetőjével támadt nézeteltérése. Állítólag tettlegességig fajult a dolog kettejük között (ezt az Elnöki Hivatal tagadta), s Boh­dan csütörtöktől nem jelent meg a munkahelyén.

A strana.ua utánajárt a dolognak, s kiderítette, a történetből legalább annyi bizonyosan igaz, hogy az Elnöki Hivatal vezetője a múlt hét csütörtökén már nem ment be dolgozni – mivel barátnőjével együtt Olaszországban töltötte a hétvégét. A portál megtudta, hogy az ügyvédből lett politikus Észak-Olaszországban, egy, a Garda-tó partján álló szállodában vett ki szobát.

Az ötcsillagos Grand Hotel Fasanoban egy szoba három éjszakára két személy számára 20 ezer hrivnyába kerül, ha úgynevezett standard szobát választanak. Ha ugyanez a szoba a tóra néz, az nyolcezer hrivnyával többe kerül. Igaz, az Elnöki Hivatal irányítója egy Deluxe szobát is megengedhetett magának, amelynek az ára – ugyancsak három éjszakára – meghaladja a 40 ezer hrivnyát.

Úgy tudni, Andrij Bohdan vasárnap este tért vissza Ukrajnába. Barátnője még aznap közzétette az említett szállodában készült fotóit az Instagrammon.

„A fogai a helyén – ellenőriztem” – cáfolta a barátnő tréfásan azokat a híreszteléseket, melyek szerint Bohdannak a kijevi dulakodásban a fogát is kiverték.

(ntk)