Jövőre tartják a népszámlálást

2019. november 7., 10:59

A miniszteri kabinet határozott a következő népszámlálás lebonyolításának időpontjáról – jelentette az Ukrajinszka Pravda az ombudsman Facebook-bejegyzése nyomán.

„A miniszteri kabinet végre megállapodott az országos népszámlálás ütemezéséről, jövő év novemberében-decemberében kerül rá sor” – olvasható a közleményben.

Az emberi jogok biztosának weboldala ugyanakkor arról tájékoztat, hogy Mikola Szmuk, az ombudsman adatvédelmi biztosa, valamint az ombudsmani titkárság személyes adatok védelmével foglalkozó főosztályának munkatársai megvitatták az Ukrán Állami Statisztikai Szolgálat képviselőivel a személyes adatok védelmére vonatkozó jogszabályi követelmények betartásának kérdését a próbanépszámlálás során. Elsősorban az összeírás során gyűjtendő információk köréről és az összegyűjtött adatok megfelelő szintű védelméről folyt a vita.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, szeptember 30-án Olekszij Honcsaruk miniszterelnök közölte, kormánya vizsgálja annak lehetőségét, hogy még 2019-ben megtartsák az országos népszámlálást, bár az összeírást 2020 végén tervezték megtartani. Szeptember 22-én közölték, hogy az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Demográfiai és Társadalmi Kutatások Intézete próbanépszámlálást tart Kijev Obolonyi kerületében, valamint Kijev megye Borogyanszki járásában.

Ukrajnában a legutóbbi népszámlálásra 2001-ben került sor.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)