A kormány felgyorsítaná az OTH-k megalakításának folyamatát

2019. november 14., 13:01

A Legfelső Tanács november 12-i ülésén elfogadta első olvasatban a 2189. számú módosító indítványt, amelynek célja a tervezet kísérőlevele szerint felgyorsítani és szabályozni az életképes településegyesülések (OTH) megalakulásának folyamatát – jelentette a Gordon.

Az indítvány javasolja, hogy A területi közösségek önkéntes társulásáról című törvény 4. cikkelyének 1. pontjában egészítsék ki a településegyesülések önkéntes megalakulásának feltételeit azzal a követelménnyel, mely szerint ennek a folyamatnak a megyéknek és a Krím Autonóm Köztársaságnak a településegyesülések megalakítására vonatkozó távlati terve alapján kell lezajlania. 

Ezenkívül módosulna a jogszabály 11. cikkelyének 3. pontja is, mely előírná, hogy a Krím Autonóm Köztársaság és a megyék településegyesüléseinek kialakítására vonatkozó távlati terveket Ukrajna Miniszteri Kabinetje a Krím Autonóm Köztársaság Miniszteri Kabinetje és a megyei állami adminisztrációk előterjesztése alapján hagyja jóvá.

A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata a módosító indítvány háttere kapcsán rámutat, hogy Ukrajnában a jövő ősszel esedékes helyhatósági választások megtartása a településegyesülések létrehozásának befejezésétől függ. Úgy tűnik ráadásul, a kormánypárt, a Nép Szolgája szeretné mielőbb lebonyolítani a helyhatósági választásokat.

(gordonua.com/zn.ua/Kárpátalja)