Rahmanyin: Zelenszkij kiszolgáló személyzetként kezeli a parlamentet

2019. november 14., 09:45

Volodimir Zelenszkij elnöknek „furcsa, téves és veszélyes a hozzáállása a parlamenthez. A parlamentet kiszolgáló személyzetként kezeli” – jelentette ki az Ukrajinszka Pravdának adott interjújában Szerhij Rahmanyin, az ellenzéki Hang párt frakcióvezetője, aki korábban évtizedeken át volt meghatározó alakja az ukrajnai politikai újságírásnak.

A képviselőt arról kérdezték egyebek mellett, hogy mit szól az államfő egyik közelmúltbeli videoüzenetében elhangzott kijelentéshez, mely szerint „Egyelőre demokrácia van nálunk a Legfelső Tanácsban. De csak egyelőre.”

„Valamilyen okból a legfelső törvényhozó testületet, amelyet Legfelső Tanácsnak neveznek, az Elnöki Hivatal holmi függelékének tekinti. Legnagyobb meglepetésemre ugyanezt produkálja a Miniszteri Kabinet vonatkozásában is. Udvariasan ajánlottam neki, hogy nézze meg az Alkotmányt; egyszer azt mondta, hogy olvasta – adná Isten” – mondta el az újságíróból lett politikus.

„Létezik a hatalmi ágak megosztása, a kompetenciák megoszlanak a hatalmi ágak között.

A Legfelső Tanács vagy a Miniszteri Kabinet feladatainak meghatározása nem tartozik az Alkotmányban az elnök számára megállapított jogkörök közé” – tette hozzá.

„A politika és az állami intézmények iránti megvetést tanúsít, amit már nem tehet meg, mert ő maga is állami intézmény” – mutatott rá a frakcióvezető.

„Az elnök nemcsak egy adott nevű személy, aki ül az irodájában a Bankovaján. Az elnök ezen kívül állami intézmény is, meghatározott funkciókkal. Azzal, hogy megvetést tanúsít a kormányzati intézmények iránt, részben maga iránt is megvetést mutat” – hangsúlyozta Szerhij Rahmanyin.

„Ha az embereknek naponta tömik a fejét a politikusok és az állami hatóságok iránti megvetéssel, és amikor ezt az állam első személye teszi, akkor az emberek nem is fogják tisztelni az államhatalmat, amelynek többek között ő a megtestesítője” – tette hozzá.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)