Rákóczi és a kuruc világ kelt életre a tárogató hangján

2019. november 20., 09:11

Az elmúlt két hétben Nagy Csaba tárogatóművész járta végig a kárpátaljai iskolák egy részét, bemutatva a hungarikumként ismert tárogató hangszert, illetve II. Rákóczi Ferenc korát és a szabadságharc idejét. Az interaktív történelem-, irodalom- és zeneóra keretében a diákok valódi komplex képet kaphattak II. Rákóczi Ferenc személyiségéről és a kuruc világról.

A művész már nem először jár vidékünkön, és mint mindig, most is nagy szeretettel érkezett hozzánk, hogy táplálja a kicsiny magyar tüzeket. Nagy Csaba, a Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke a rendhagyó óra keretében történelmünknek azt az időszakát idézi meg, amely szoros szálakkal kötődik Kárpátaljához. Az interaktív előadás során a felcsendülő kuruckori dallamok kiemelt nemzeti értékünkön, a tárogatón kerülnek megszólaltatásra.

A művész kérdésünkre elmondta: „Örömmel jövök Kárpátaljára, mert úgy érzem, hogy ez az én hazám is, ez a kurucok földje. Itt számtalan olyan emlékhely van, amely minket a kuruc korszakra emlékeztet. Az apropója az volt, hogy ismét eljöjjek Kárpátaljára, mivel ez az év Rákóczi-év volt, így egyértelmű volt számomra, hogy elsőként ismét ide kell visszajönnöm”.

Az előadássorozat a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében valósult meg a kárpátaljai magyar iskolákban, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Rákóczi Emlékév Bizottságának támogatásával. Idén a Felső-Tisza-vidék, Ugocsa és Bereg megye iskoláiba látogatott el Nagy Csaba, aki azt is elárulta, hogy a jövő évben szeretné folytatni a még meg nem látogatott kárpátaljai magyar iskolák felkeresését.

A gáti előadást követően Kacsó Anzséla, a gáti középiskola igazgatóhelyettese így nyilatkozott lapunknak: „Én úgy gondolom, hogy a gyerekek a programsorán lehetőséget kaptak jobban megismerni a magyar történelmet. Hiszen az az órakeret, amivel mi rendelkezünk, nagyon szűkös abban a tekintetben, hogy lehetőséget biztosítsunk a gyerekek számára a magyar nép történelmének alapos megismerésére. Ezáltal az előadás által sokkal közelebb került hozzájuk, élő szóban – megfűszerezve zenével, a magyar irodalom remekműveivel – hallhattak a Rákóczi-szabadságharcról.”

Váradi Enikő