A turistamentőhelyeket is megrongálják

2019. november 21., 22:08

Az elmúlt időszakban a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata Kárpátaljai Megyei Főosztályának munkatársai a csehországi Pardubice vidék hegyimentőinek közreműködésével számos helyszínen létesítettek mentőhelyeket a Kárpátokban.

A sárga színű, sajátos információs táblák segítenek a turistáknak gyorsan, és ami a legfontosabb, pontosan meghatározni a GPS-koordinátáikat, hogy továbbítsák azokat a hegyimentősöknek, ha bajba jutottak. Úgyszintén minden egyes táblán olvasható a mentőszolgálatok telefonszáma, valamint a helyszín megnevezése és a mentőhely száma. Így a bajbajutott turistának nincs más dolga, mint hívni a megadott telefonszámot, és közölni a táblán olvasható információt.

A napokban azonban ezeket a táblákat is megrongálták a vandálok. Olyan is előfordult, hogy egy kiránduló letörte és emlékbe haza akarta vinni a táblácskát. Abba valószínűleg nem gondolnak bele, hogy ezzel akár emberi életeket kockáztatnak, hiszen előfordulhat, hogy a pontos koordináták hiányában későn érkeznek a hegyimentők.

(0312.ua/RV)