Megvonnák a feketén dolgozók szavazati jogát

2019. november 24., 11:08

Ukrajnában vizsgálják annak lehetőségét, hogy szankciókat alkalmazzanak a nem hivatalosan foglalkoztatottakkal szemben. Több millió polgár dolgozik az országban anélkül, hogy munkaviszonyát hivatalosan regisztrálták volna, ezért Roman Cserneha, az ukrán Állami Munkaügyi Szolgálat vezetője javasolja, hogy fosszák meg ezeket az embereket a szavazati joguktól – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata az UNIAN nyomán.

A tisztviselő ezzel a javaslattal az Európai Unió és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet közös, „A munka adminisztrálásának megszilárdítása a munkakörülmények javítása és a be nem jelentett munka leküzdése érdekében” című, 2017–2019-ben lebonyolított ukrajnai projektje eredményeinek bemutatása alkalmából állt elő.

Korábban Cserneha ötmillióra, vagy e körülire becsülte az illegális munkavállalók számát az országban, vagyis ezek szerint minden harmadik ukrajnai munkavállalót feketén foglalkoztatnak. A cikk ugyanakkor megjegyzi, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 2019 első félévi jelentésében 3,5 millióra tette a törvénytelenül foglalkoztatottak számát, vagyis nem létezik többé vagy kevésbé pontos adat a feketemunka tényleges elterjedtségére vonatkozóan.

Cserneha megjegyezte, az árnyékfoglalkoztatás amellett, hogy hátrányos a munkavállalók számára, negatív hatással van az ország gazdaságára. Egyben jelezte, hogy egyes országokban csak az adófizetők rendelkeznek szavazati joggal.

„Szerintem jó lenne nálunk is beiktatni olyan biztosítékokat, amelyek szisztematikusan működnek, és segítenének Ukrajnát jobbá, gazdaságilag stabilabbá, gazdagabbá tenni” – fűzte hozzá.

(zn.ua/ unian.ua/Kárpátalja)