Az ukrán nők többsége tapasztalt már erőszakot

2019. november 26., 12:53

Az ukrán leányok és nők kb. 70%-a szembesült már az erőszak megnyilvánulásaival – jelentette ki Julija Szokolovszjka szociálpolitikai miniszter a Nairobiban megrendezett ICPD 25 csúcstalálkozón, amelyről a korreszponent.net számolt be az UNN nyomán november 19-én.

A kenyai fővárosban 170 ország, köztük Ukrajna részvételével megrendezett globális népesedési és fejlesztési fórumon merész vállalások születtek a világ átalakítására 2030-ig az anyai halálozás, a családtervezés kielégítetlen szükséglete, a nők elleni erőszak, valamint a nők és lányok elleni káros gyakorlatok megszüntetésével.

Az ukrán vállalásokról Julija Szokolovszjka beszélt.

„Ukrajna arra törekszik, hogy csökkentse a családon belüli erőszakkal szembeni toleranciát, ami lehetővé teszi valamennyi eset napvilágra kerülését és a hatékony reagálást ezekre. Az ukrán lányok és nők kb. 70%-a szembesült már az erőszak megnyilvánulásaival” – jelezte Szokolovszjka.

Közölte azt is, hogy már az év elejére fontos lépést terveznek az erőszak elleni küzdelemben – szó van egy 24 órás telefonos központ létrehozásáról az emberkereskedelem elleni küzdelem, a családon belüli erőszak megelőzése és leküzdése céljából, valamint létrejön a családon belüli erőszak és a nemi alapú erőszak eseteinek egységes állami nyilvántartása.

A korreszpondent.net felidézi, hogy Kairóban 25 éve került sor a Nemzetközi Népesedési és Fejlesztési Konferenciára (ICPD), ahol 179 ország cselekvési programot fogadott el a nők és a lányok lehetőségeinek bővítésére a saját, valamint családjuk, közösségeik és nemzetük érdekében.

(korrespondent.net/Kárpátalja)