Kézművesfoglalkozás gyerekeknek a Nagyberegi Tájházban

2019. november 26., 15:49

Karácsonyhoz közeledve az ünnepre készülvén foglalkozássorozat indult a Nagyberegi Tájházban, amelynek első alkalmára november 25-én került sor. Az iskolás gyerekekből álló beregszászi csoport különböző dekorációkat és asztaldíszeket készített, előtte azonban tárlatvezetésen vettek részt, amelyen megismerkedtek a tájház felépítésével és a benne található tárgyakkal.

A következő hetekben a Nagyberegi Tájház foglalkozásainak a középpontjában a szeretet ünnepére való készülődés áll, így a szervezők minden héten karácsonyhoz kötődő programokat fognak szervezni. Gál Adél szervező elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a kézzel készített, természetes alapanyagokból összeválogatott tárgyak elkészítésére, s a foglalkozásokra érkező gyerekek figyelmét is próbálják felhívni erre. Hozzátette, hogy elsősorban diót, terméseket, tobozokat, fából kifaragott figurákat használnak fel az asztaldíszek és adventi koszorúk elkészítéséhez. A közeljövőben karácsonyi díszeket fognak készíteni, illetve mézeskalácsot fognak sütni és díszíteni hagyományos mintákat alkalmazva. „Próbáljuk a gyerekeket ráhangolni a rohanó mindennapok közepette az ünnepre” – hangsúlyozta Gál Adél.

A hagyományokhoz híven a kézművesfoglalkozásokon kívül a szervezők megkínálják az odalátogatókat egy-egy finomsággal, az elmúlt alkalmon az Olasz Piroska által készített kemencében sült zserbót ízlelhették meg.

Az alkalom a Pro Cultura Subcarpathica szervezésében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, valamint a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének szakmai partnerségével valósult meg.

lexi