Az ukránok több mint kétharmada megvonná Porosenko mentelmi jogát

2019. november 28., 14:12

A szociológusok által megkérdezett ukránok többsége támogatná a képviselői mentelmi jog megvonását Petro Porosenko volt elnöktől, az Európai Szolidaritás párt vezetőjétől az Állami Nyomozóiroda (DBR) által megindított büntetőeljárás keretében elvégzendő vizsgálati cselekmények lefolytatása céljából – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) felmérése alapján.

A KMISZ annak apropóján firtatta a polgárok véleményét a témáról, hogy Olekszandr Kornyijenko, a kormányzó Nép Szolgája párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője kijelentette, frakciójuk kész lenne megszavazni a mentelmi jog megvonását Petro Porosenko parlamenti képviselőtől, az ország ötödik elnökétől, amennyiben ezt kezdeményezik a Legfelső Tanácsban.

A válaszadók 74%-a valamilyen mértékben támogatná ezt a döntést (teljes mértékben – 58,2%; inkább támogatná – 15,8%), míg 21% nem támogatná. A megkérdezettek további 5%-a nem tudott válaszolni a kérdésre.

A kutatásból kitűnik, hogy összességében a megkérdezettek 12%-ának pozitív a hozzáállása Porosenkóhoz, 64%-é viszont negatív.

Korábban a sajtó közölte, hogy a DBR megküldte a Főügyészségnek tervezetét mely szerint több pontban is meg kívánják gyanúsítani Petro Porosenko exelnököt: nyilvános felhívások az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására vagy megdöntésére, valamint súlyos következményekkel járó hatalommal vagy hivatali helyzettel való visszaélés. Ezenkívül a DBR elkészítette a Főügyészség számára annak a beadványnak a tervezetét, amelyben a Legfelső Tanács hozzájárulását kérik Porosenko képviselő felelősségre vonásához.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)