Miért fizetünk többet az áramért Kárpátalján?

2019. november 28., 15:43

Miután Kárpátalján és általában Nyugat-Ukrajnában érzékelhetően magasabb a villamos energia ára, mint az ország többi részén, a megyei szolgáltató, a Zakarpattyaenergozbut Rt. igyekezett magyarázattal szolgálni a jelenség okaira.

Tájékoztatásuk szerint, amelyet a Zakarpattya Online ismertet, 2019. július 1-jétől új villamosenergia-piac működik Ukrajnában: az eddigi egy eladó – egy vásárló modellről az ország áttért a versenyen alapuló mechanizmusok alkalmazására. A villamos energia és a kommunális szolgáltatások terén az állami szabályozást végző nemzeti bizottság (NKREKP) két különálló kereskedelmi övezet létrehozásáról határozott az ország területén: az egyik az úgynevezett Burstini Energiasziget (BUOSZ), a másik az Ukrajna Egyesített Energiarendszere (OESZ).

A Zakarpattyaenergozbut kárpátaljai fogyasztói – Ivano-Frankivszk és Lemberg (Lviv) megyék fogyasztóinak egy jelentős részével együtt – a villamos hálózaton keresztül a Burstini Erőműhöz és a környező hálózathoz csatlakoznak. A BUOSZ az európai hálózattal szinkronban működik, s ezért nincs kapcsolatban az ukrajnai hálózattal (az európai rendszerrel szinkronizált energiasziget teszi lehetővé, hogy Ukrajna távvezetéken elektromos energiát exportáljon Európába – a szerk.)

A BUOSZ ellátási területén is érvényesek a piaci árképzés mechanizmusai, áriak azonban a kezdetektől magasabbak, mint amelyekért az OESZ szolgáltat Ukrajna más részein. A fentiekből következőleg a Zakarpattyaenergozbut kénytelen kárpátaljai fogyasztóinak a BUOSZ kereskedelmi övezetének területén érvényes magasabb áron beszerezni a villamos energiát, s nincs módja beszerezni azt az OESZ övezetéből. Tájékoztatásuk szerint a villamos energia súlyozott átlagára az „egy nappal előre” piacon júliusban 3,6%-kal, augusztusban 11,2%-kal, szeptemberben 19,1%-kal, októberben 22,4%-kal volt magasabb, mint az OESZ területén.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)