Felmérés: Az ukránok több mint fele bizonytalan a holnapot illetően

2019. december 1., 13:02

Az ukránok 42%-a bízik a holnapban, míg az ország lakosságának 58%-a nem biztos a jövőjében – derül ki a Research & Branding Group októberi felméréséből, amelyet a korreszpondent.net ismertet.

Az ukránok csaknem háromnegyede (72%) optimistának tartja magát, viszont minden negyedik (24%) nem tekinti magát annak.

Ugyanakkor az optimizmus és a jövőbe vetett hit között egyértelmű kapcsolat mutatkozik: a holnapjukat illetően magabiztos válaszadók közül tízből kilenc optimistának tartja magát, míg a jövőjükben bizonytalanoknak csak valamivel több mint a fele.

Az esetek túlnyomó többségében az optimizmus forrása a magánélet és a család (63%). Minden tizedik ember számára a munka és a szakmai tevékenység (10%) jelenti ezt, valamint kapcsolatai a környezetében élőkkel és a szomszédaival (8%). Csak húsz ukrán közül egyet tölt el optimizmus elsősorban az ország vagy a régió általános helyzete miatt (4%).

Korábban egy közvélemény-kutatás kimutatta, hogy az ukránok elégedetlenek a parlamenti képviselőik professzionalizmusával. Közvetlenül a választások után a képviselők hozzá nem értése még imponált is a polgároknak, de jelenleg a válaszadók 41%-a ezt negatívumnak tekinti.

(korrespondent.net/Kárpátalja)