Szükség esetén falat emelnének a Donyec-medencében Zelenszkijék

2019. december 6., 12:48

Zelenszkij elnökék készek „falat építeni” a Donyec-medencében, ha a béketárgyalások Oroszországgal nem vezetnek eredményre – jelentette ki Andrij Jermak, az ukrán államfő asszisztense december 5-én Londonban a Chatham House és az Ukrajinszka Prizma által szervezett találkozón, amelyről a Jevropejszka Pravda számolt be.

„Nem fogjuk az időt vesztegetni, ha nem látjuk az orosz oldalon a hajlandóságot, hogy végrehajtsák Minszket (a minszki megállapodásokat – a szerk.). Nem fogunk évekig várni, korlátozott időt jelöltünk ki” – mondta Jermak.

Az elnök asszisztense arról nem beszélt, hogy meddig hajlandók várni az ukrán államfőnél, de korábban Zelenszkij csapatának képviselői nem hivatalosan arról beszéltek, a békés rendezés jövőjének 2020 első felében világossá kell válnia.

„Azt szeretném mondani, Ukrajna természetesen mindent megtesz azért, hogy diplomáciai úton érje el a háború lezárását és a békét. De kétségtelen, hogy van egy B tervünk is” – közölte Jermak.

Azt mondta, a B terv lényege „falat építeni és élni tovább”.

„Ha nem látjuk ma az Orosz Föderáció részéről a hajlandóságot a békefolyamatra, a minszki megállapodások végrehajtására, akkor mi a szó szoros értelmében falat fogunk építeni és élünk tovább. Vannak barátaink, bevonjuk, átvesszük a tapasztalataikat. Mindenekelőtt Izraelre gondolok” – fejtette ki az államfő asszisztense.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elnök csapata jelenleg bízik a tárgyalások sikerében.

A kelet-ukrajnai rendezés előmozdításán munkálkodó normandiai négyek csúcstalálkozójára Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország részvételével december 9-én kerül sor Párizsban.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)