Orvosokat vesztegettek meg gyógyszergyártók

2019. december 7., 20:13

A bűnüldöző szervek leleplezték gyógyszeripari cégek egy csoportját, amely orvosokat vesztegetett meg gyógyszereik reklámozása és eladásaik növelése érdekében – jelentette az Ukrajinszka Pravda a nemzeti rendőrség sajtószolgálata nyomán.

„A 2018–2019-es évek során tisztviselők és egy vállalatcsoport képviselői rendszeresen jogtalan nyereséghez juttatták egészségügyi intézmények orvosait Kijev városában és más megyékben.

Ennek fejében az orvosok – élve hatáskörükkel – az adott csoporthoz tartozók készítményeit részesítették előnyben, amikor gyógyszereket írtak fel a pácienseiknek.

Az előzetes adatok szerint a »jutalmak« összege 140 millió hrivnyát tesz ki” – közölte a rendőrség.

Megjegyzik, hogy a pénzre ehhez a „promóciós kampányhoz” adóelkerülés útján tettek szert. Ehhez fiktív tranzakciókat kötöttek kereskedelmi egységekkel. Olyan hirdetési vagy médiaszolgáltatásokat rendeltek meg, amelyeket valójában nem teljesítettek. E struktúrák ennek fejében pénzt kaptak a gyógyszergyártóktól, amelyet átutaltak az általuk ellenőrzött egyéni vállalkozók kártyáira. A továbbiakban ezeket az összegeket átadták a gyógyszeripari üzleti csoport képviselőinek.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)