Tanulmány Rahó vízellátásának és szennyvíztisztításának modernizálására

Sajtóközlemény

2019. december 7., 15:20

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízipari Pályázati Programja magyar szakemberek és a legmodernebb technológia alkalmazásával zajlik

Magyarország egyik vezető mérnökirodája, a TSPC Mérnökiroda Kft. a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízipari Pályázati Programjának támogatásával elő-megvalósíthatósági tanulmányt készít Rahó város vízellátási és szennyvíztisztítási rendszereinek modernizálása címmel. A pályázat lehetőséget ad egy későbbi beruházás előkészítésére, valamint 4-5 azonnali intézkedésre is stratégiát ajánl. A magyar szakemberek és a modern technológia találkozása megadja az esélyt arra, hogy megvalósulás esetén jelentősen javuljon a vízellátás és szennyvíztisztítás helyzete Rahón.

Jelenleg folyamatban van az elő-megvalósíthatósági tanulmány készítése, amelynek tartalmát a Rahó polgármesterével, valamint a közművállalat igazgatójával folytatott megbeszélést követően véglegesítették a szakemberek. Az elő-megvalósíthatósági tanulmány összességében vizsgálja a megoldandó feladatokat, hangsúlyt fektetve a magyar szaktudásra és technológiákra, így nemcsak a vízellátó- és szennyvízhálózatok modernizációjával foglalkozik, hanem javaslatokat ad olyan, azonnal alkalmazható, kevés befektetést igénylő intézkedésekre is, amelyek pozitív hatása már rövid távon is érzékelhető lesz. A beruházással a vízbázis minőségi problémái, víztisztítás technológiai áttekintése, vízhálózati rekonstrukciós kérdések kerülnek tisztázásra, hálózati veszteségek, exfiltráció, szennyvízgyűjtő hálózat koncepcionális és rekonstrukciós kérdései, alkalmazott szennyvíztisztítási technológia, az elfolyó víz minőségével kapcsolatos kérdések kerülnek fókuszba.

A projekt költségeinek 70%-át a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosítja a Vízipari Pályázati Program keretében vissza nem térítendő támogatás formájában. A konstrukció Magyarországon egyedülálló, hiszen magas támogatási arány mellett, vissza nem térítendő támogatás biztosításával kívánja előmozdítani a magyar vízipari cégek exportképességének növelését.