PISA-felmérés: rosszul számolnak az ukrán iskolások

2019. december 9., 13:47

Az ukrán iskolások rosszul számolnak és problémáik vannak az olvasással – ezek a következtetések vonhatók le az oktatás minőségét vizsgáló, a világ 78 országában elvégzett PISA-felmérés eredményeiből, amelyeket a bbc.com ismertet.

Így például kiderült, hogy az ukrán tanulók 36%-a nem tudja elvégezni az alapvető számításokat.

Ezek az eredmények cáfolják a szovjet matematikai oktatási rendszer hatékonyságának mítoszát – jelentette ki Hanna Novoszad oktatási miniszter a kutatás eredményeinek bemutatásakor.

„Tizenöt éves tanulóink 36%-a még a matematikai ismeretek alapszintjét sem éri el. Problémáik vannak olyan feladatokkal, amelyek egyszerű megoldási stratégiákat, százalékszámítást, törtekkel és tizedes számokkal végzett műveleteket igényelnek” – mondta el a tárcavezető.

A matematikai készségek terén az ukrán diákok elmaradnak észt, lengyel és fehérorosz társaiktól, de jobbak, mint a Moldovában és Grúziában tanulók.

A vizsgált tanulók 26%-a nem érte el az alapvető olvasási szintet, ami majdnem megegyezik a Gazdasági Együttműködési Szervezet azon országaiban mértekkel, amelyekben szintén végeztek kutatást. Ott ez a mutató átlagosan 22%.

Hasonlók a mutatók a természettudományok terén – a tanulók 26%-a nem érte el az alapszintet.

Ukrajnában a diákok többsége, 63%-a olvas az olvasás öröméért, 37% pedig csak akkor, ha bizonyos információkra van szükség.

(bbc.com/Kárpátalja)