Fergeteges hangulattal zárult a folkkocsma ötödik évada

2019. december 10., 18:19

A kárpátaljai folkkocsmaprogram ezúttal Mikulás-ünnepséggel zárta évadát. A mostani alkalmakkor a kolozsvári Tokos zenekar varázsolt igazán különleges hangulatot Beregszászban és Ungváron.

Az évadzáró folkkocsma december 3-án, majd 4-én is mindkét helyszínen – a beregszászi főiskolán és Ungváron, az ikonikus Váralja kávézóban – nagy sikerrel zajlott. Az eseménynek ezúttal a 2014-es Fölszállott a páva tehetségkutató győztes zenekara volt a vendégelőadója, akik egészen Kolozsvárról érkeztek Kárpátaljára.

A lendületes fiatal csapat zenében, énekben – és egy-egy pillanatra táncban is – megmutatta az erdélyi magyar népzene csodálatos világát. A koncert alkalmával a közönség egy hatalmas „erdélyi utazáson” vehetett részt, a zenészek Őrkőre, Kalotaszegre, Vajdaszentiványra, Füzesre és még sok más különleges vidékre kalauzoltak el muzsikájuk által.

A beregszászi program alkalmával Beke Mihály András, első beosztott beregszászi magyar konzul köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy igen jeles nap ez a mai, hiszen akik jártak Beregszászban a Budapest téren, láthatták, hogy éppen Ferenc napján érkezett meg a Nagyságos Fejedelem szobra, így hát van mit ünnepelni ma. „Külön örömmel tölt el, hogy szűkebb pátriánkból, Kolozsvárról érkezett ide egy zenekar. El kell, mondjam, hogy az én ifjúkoromban még vajmi keveset tudtunk Kárpátaljáról, de ez fordítva is így volt. Az, hogy most már ilyen természetes dolog, hogy Erdélyből jönnek ide muzsikálni, és kárpátaljaiak mennek Erdélybe, ez nagyon örvendetes, mert azt bizonyítja, hogy bár száz éve minket szétszaggattak, mindennek ellenére a magyar nemzet mégiscsak életképes és erős.”

Az ungvári megnyitón Berkecz Mária ungvári magyar konzul köszöntötte a vendégeket, aki kiemelte, nagy dolog az, hogy Kárpátalján együtt lehetnek a kárpátaljai, erdélyi és anyaországi magyarok, és mind egy nyelvet beszélve értjük és megéljük egymás hagyományait.

Andrejcsák-Tóth Anetta, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviseletében köszöntőjében kiemelte: „Számunkra is fontos ez az esemény, és immáron öt éve itt vagyunk, hiszen látjuk, hogy a táncháznak, a magyar néphagyomány őrzésének közösségteremtő ereje van. Nagyszerű esemény ez egyben arra is, hogy megismerjük a Kárpát-medencében élő magyar közösségek kultúráját.”

Váradi Enikő, a program főszervezője, házigazdája beszédében visszaemlékezett a kezdetekre: „Az elmúlt öt évben nagyon sok különleges pillanatot megéltünk. Nem könnyű öt évünk volt. Sokszor kellett megharcolni azt, hogy ez a program működni tudjon hol helyszín, hol finanszírozási problémák miatt. Azonban mindig voltak olyan segítő kezek, akiknek köszönhetően a folkkocsmamozgalmat meg tudtuk őrizni. Így ma már Kárpátalján is beszélhetünk arról az újfajta underground táncházi életről, amely régóta működik Erdélyben, Vajdaságban, az anyaországban. Ez a program nemcsak a kárpátaljai táncházmozgalom bázisává vált, hanem a nemzetiségek között is egyfajta hidat tudott képezni az elmúlt évek során, hiszen az ungvári alkalomkor rendszeresen eljönnek a programra a helyi ukrán, szlovák értelmiségi réteg képviselői: pedagógusok, művészek, orvosok. Ma már nemcsak kémlelői, de résztvevőivé is váltak a táncházaknak.” A szervező szerint a programnak köszönhetően egy átjárás indult el a külhoni és anyaországi táncházi zenészek és táncosok között. „Rengeteg olyan kiváló muzsikus és néptáncos fordult meg közöttünk az elmúlt öt évben, akik saját régiójukban is a táncházmozgalom kiemelt képviselői. Elindult a magyar–magyar kapcsolatok megerősítése, valamint a szabad népzenei és néptáncos táncházi világ átjárása, amelyről azelőtt ilyen szinten nem is álmodtunk” – mondta a főszervező.

Mindkét helyszínen Mikulás napját is ünnepelték, így az őszszakállú sem maradt távol a programtól, és kivételesen hamarabb ellátogatott a résztvevőkhöz. Puttonyában most is sok különleges ajándékkal érkezett a nagyérdeműhöz, akik számára ügyességi és sok poénos feladatot is kiosztott. Míg Beregszászban a piros ruhás tánctudását villantotta meg, Ungváron zenei tudásával nyűgözte le a közönséget jelezvén, hogy tőle sem áll messze a népzenei és néptáncvilág. A program mindkét helyszínen éjszakába nyúló táncházzal ért véget, melyet Orosz Péter és Váradi Enikő vezetett a Tokos zenekar közreműködésével.

A folkkocsmaprogram szervezői jövőre is várják az érdeklődőket, hiszen jövőre sem hagynak senkit meglepetések nélkül.

Az esemény a Sodró együttes szervezésében Beregszászban a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet társszervezésében, Ungváron a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének társszervezéséven valósult meg. A beregszászi helyszín támogatója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola volt. A folkkocsma szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja.

ke