Matl Péter-kiállítás nyílt Beregszászban

2019. december 10., 13:19

A magyarok múltjába visszatekintő, a hun–magyar mondakör mitikus vezérállatához, a turulmadár mellett a csodaszarvashoz fűződő motívumokat megjelenítő alkotásokból nyílt kiállítás Magyarország Beregszászi Konzulátusának Gulácsy termében. A magyar őstörténetből ihletet merítve Matl Péter munkácsi képzőművész két évtizede megálmodott, majd megalkotott műveiből válogatott kiállítás a Rege a csodaszarvasról címet kapta, kölcsönkérve a magyarok hiányzó ősi eposzának pótlására megírt Arany János tollából származó azonos címet viselő eredetmondáját.

A kiállítás december 9-i ünnepélyes megnyitóján elsőként Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte a jelenlévőket. Szilágyi Mátyás főkonzul örömét fejezte ki, amiért ismételten egy elismert alkotó kiállításának ad otthont a külképviselet épülete. „Matl Péter alkotásai Kárpátalján ma már a képzőművészet »nagyköveteiként« működnek és annak profilját alkotják, hiszen nagyon fontos emblematikus részei az itteni képzőművészetnek” – emelte ki beszédében a főkonzul. A kiállított alkotásokat a magyar népművészetben rejlő szőttesek motívumai ihlették, amelyeket a művész tudatosan épít bele műveibe, így azokkal sajátos egységet alkotva illeszkedik a Rege a csodaszarvasról eredetmonda világába – fogalmazott Szilágyi Mátyás.

A köszöntőt követően maga az alkotó, Matl Péter mutatta be a kiállítást, amely két részből áll: az 1996 után készült, valamint a születést, a beavatást és a halált bemutató művek. A művész elmondása szerint az első csoport azután készült el, miután nem fejezett be egy nagy jelentőséggel bíró művet, viszont a hiányérzet nem hagyta nyugodni, így megszületett a magyar eredetmonda motívumait felsorakoztató sorozat. „Arany János eredetmondájának minden sora egy szimfónia, amelyeket megpróbáltam beleinstallálni a képekbe oly módon, hogy alapul vettem egy, a témához kapcsolódó faragott vagy szőtt népi mintát, ahol megjelennek a különböző motívumok: a hattyú mint totemállat, a férfi és a nő, a csillagok” – magyarázta Matl Péter.

Matl Péter alkotásaiból Európa számos országában szerveztek már kiállítást, több díjjal tüntették ki, többek közt 2000-ben megkapta a Kárpátaljai Megyei Önkormányzat érmét, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 2006-ban neki ítélték oda a Kárpátaljai Magyar Nívódíj – Hollósy Simon Képzőművészeti Díjat, valamint a Kisebbségekért Díjat, 2009-ben a Magyar Művészetért Díjjal jutalmazták, míg 2012-ben Szervátiusz Jenő-díjjal. Magyarország- és Ukrajna-szerte számos köztéri műve prominens jelentőségű, kétségkívül ide tartozik Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc szobra a munkácsi várban, a magyarok bejövetelének 1100. évfordulójára a Vereckei-hágón emelt emlékmű, valamint a Nemzeti Összetartozás Emlékműve Ópusztaszeren.

A nézelődés közben a Nagyszőlősi Bartók Béla Művészeti Iskola Adagio kvintettje szolgáltatta a hangulatos zenét. A kiállítás a konzulátus Gulácsy termében 2019. december 31-ig tekinthető meg. Időpont a titkarsag.brg@mfa.gov.hu e-mail-címen foglalható.

Csuha Alexandra