Megfoszthatja az ukrán elnök a Putyin bizalmasának tartott Medvedcsukot tiszteletbeli címétől

2019. december 17., 13:07

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek fontolóra kell vennie, hogy megfossza-e vagy sem érdemes jogászi címétől Viktor Medvedcsukot, a Vlagyimir Putyin orosz elnök „komájaként” emlegetett ukrán oligarchát és ellenzéki politikai vezetőt, ugyanis összegyűlt az ezt követelő elektronikus petíció mellett a szükséges 25 ezer támogató szavazat – számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A petíció szerint Medvedcsuk, a Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Az Életért párt parlamenti képviselője 1992-ben „érdemes jogász” címet kapott, holott évekkel korábban ügyvédként súlyosan megszegte szakmai kötelességét, amikor a szovjet időkben 1980-ban a bíróságon nem nyújtott megfelelő védelmet Vaszil Sztusz ismert ukrán költőnek. Hasonlóképpen nem védett megfelelően 1985-ben egy másik ukrán disszidenst, Mikola Kuncevicset sem – áll a petícióban.

Az 1938-ban a nyugat-ukrajnai Vinnicja megyében született Vaszil Sztusz kizárólag ukrán nyelven írt verseket, aktívan fellépett a szovjet személyi kultusz ellen, felemelte szavát a jogellenes politikai letartóztatások ellen. Élete során többször elítélték szovjetellenes agitáció címén, több évet töltött különböző büntetés-végrehajtási intézményekben. 1978-ban az angliai Pen Club tiszteletbeli tagjává választotta.

Az 1980-ban ellene indított koncepciós eljárás során a költő le akart mondani kijelölt védőügyvédjéről, Viktor Medvedcsukról, mondván, hogy „nincs szüksége két vádlóra” – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. Medvedcsuk ugyanis ügyvédként a legsúlyosabb büntetés kiszabását kérte védencére. Vaszil Sztuszt tíz év munkatáborra ítélték. Öt évvel később, 1985-ben meghalt egy Perm környéki börtöntelepen.

1989-ben róla nevezték el az első nem kormányzati irodalmi díjat, 1990-ben posztumusz rehabilitálták.

A szabályok szerint Ukrajnában bárki indíthat petíciót az államfő hivatalos honlapján. Ha három hónap alatt összegyűlik hozzá legalább 25 ezer támogató szavazat, akkor az elnök köteles nyilvános választ adni a feltett kérdésre.

(MTI)