Miniszterhelyettes: közel 4000 menekültnek van égető szüksége lakásra

2020. január 13., 09:57

Közel 4000, a Donyec-medencéből és a Krímről származó úgynevezett országon belüli menekültnek lenne égető szüksége lakóhelyre – jelentette ki a Szabadság Rádió projektjének, a Radio Donbász. Realii műsorában Ruszlan Kalinyin, a Veteránügyi, Megszállt Területek és Országon Belüli Menekült Személyek Minisztériumának helyettes vezetője.

Információi szerint ezek az emberek tömbben élnek bizonyos területeken. Ezekből a területekből több mint 100 van Ukrajna-szerte. A miniszterhelyettes jelezte, hogy összesen körülbelül 400 ezer menekült családnak volna szüksége lakásra. Közölte azt is, hogy a Donyec-medencében lerombolt lakóházak kompenzálására 40 millió hrivnyát irányoztak elő a költségvetésben.

A Donyec-medencében 2014 óta tart a fegyveres konfliktus, amely a Krím orosz megszállása után kezdődött. A Szociálpolitikai Minisztérium adatai szerint a 2019. március 4-i állapot szerint 1 364 578, Donyeck és Luhanszk megyék ideiglenesen megszállt területeiről és a Krímről származó országon belüli menekültet tartanak nyilván Ukrajnában.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)