Közölték a szüléskor ingyenesen igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások listáját

2020. január 16., 14:31

Ukrajnában ingyenesekké válnak a prioritást élvező szülészeti ellátás területén nyújtott szolgáltatások – jelentette a korrespondent.net az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata nyomán.

A tárca honlapján megjelent tájékoztatás szerint a szülés alatt igénybe vehető szolgáltatások csomagja tartalmazni fogja: természetes szülés; sürgősségi és tervezett császármetszés; a szülő nő és a csecsemő állapotának megfigyelése; fájdalomcsillapítás szülés alatt; laboratóriumi és műszeres vizsgálatok; intenzív ellátás szülési szövődmények esetén; újszülöttek újraélesztése és állapotuk stabilizálása; oltás a nemzeti oltási naptárnak megfelelően; újszülöttek metabolikus szűrése; konzultáció a szoptatással és a szülés utáni fogamzásgátlással kapcsolatban.

Az egészségügyi garanciák programja teljes egészében 2020. április 1-jétől lép életbe. A programban öt prioritást élvező szolgáltatást határoztak meg, amelyeket az Országos Egészségügyi Szolgálat magasabb tarifa szerint finanszíroz: akut miokardiális infarktus, akut agyi stroke kezelése, szülészeti ellátás, újszülött gondozás, valamint a rák korai diagnosztizálására szolgáló endoszkópos vizsgálatok.

(korrespondent.net/Kárpátalja)