A kormány felfedte a miniszterek decemberi fizetését

2020. január 17., 08:31

A miniszteri kabinet nyilvánosságra hozta 10 miniszter bérét. Olekszij Honcsaruk miniszterelnök 2019 decemberében 76 ezer hrivnyát keresett – jelentette az Ukrajinszki Novini nyomán a zn.ua.

A tárcavezetők közül decemberben Vadim Prisztajko külügyminiszter vihette haza a legtöbbet: 234 ezer hrivnyát. A másik végletet Dmitro Dubilet, a miniszteri kabinetet irányító miniszter 17 ezer hrivnyás fizetése jelentette.

Dubilet sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány weboldalán havonta közzé fogják tenni a miniszterek és helyetteseik jövedelmével kapcsolatos információkat. Hozzátette, megjelennek a tárcavezetők munkájának hatékonysági mutatói is. Ezek teljesítésétől fog ugyanis függni a jövedelmük.

A kormány ülésén döntöttek a vezető tisztségviselők bérezéséről is. Ezentúl az állami szervek (a Legfelső Tanács apparátusa, a miniszteri kabinet titkársága, az elnöki hivatal, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárságai, a számvevőszék, az alkotmánybíróság, a legfőbb ügyészi hivatal, Ukrajna Televíziós és Rádiós Műsorszórási Nemzeti Tanácsa) vezetőinek alapfizetése 37 800 hrivnya lesz. A minisztériumok és a központi végrehajtó szervek szintjén a vezetők alapbérét 33 600 hrivnyában állapították meg. A minisztereket és helyetteseiket legfeljebb 200%-os prémium illeti meg a munka hatékonyságáért.

A tisztviselők új minimális alapbére a létminimum (a január 1-jei állapot szerint 4204 hrivnya) kétszerese lesz, fizetésük összegét nem kötik együtthatókhoz, mint 2019-ben, hanem egy konkrét összegben határozzák meg.

(zn.ua/Kárpátalja)