Ukrajna ismételten kérte Iránt, hogy adja át neki a lelőtt ukrán gép feketedobozait

2020. január 18., 08:49

Az ukrán főügyészi hivatal ismételten azzal a kéréssel fordult Iránhoz, hogy adja át az ukrán szakértőknek a MAU ukrán légitársaság Teheránnál tévedésből lelőtt utasszállító repülőgépének feketedobozait – közölte pénteken az ügyészség sajtóosztálya.

A közlemény szerint a főügyészi hivatal egyben fokozott nemzetközi együttműködést is sürgetett a repülőgép katasztrófájának kivizsgálásában.

A Teheránból Kijevbe tartó ukrán járat január 8-án zuhant le, nem sokkal felszállás után. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai, vagyis irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán több napi tagadás után január 11-én beismerte, hogy légvédelme lőtte le tévedésből rakétákkal az utasszállító gépet.

Január 14-én vált ismertté, hogy Irán úgy döntött, Franciaországba küldi a Boeing 737-es gép feketedobozait – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. Január 15-én az ukrán főügyészi hivatal és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hivatalos jogi kéréssel fordult Iránhoz, hogy az ukrán rendvédelmi szervek kapják meg a feketedobozokat. Iránban viszont azt válaszolták: a feketedobozok olyan mértékben sérültek, hogy csak speciális laboratóriumban lehet felnyitni őket. Ukrajna válaszul felajánlotta saját speciális laboratóriumát.

Polina Csizs, a főügyészség nemzetközi jogi együttműködéssel foglalkozó osztályának vezetője kifejtette, hogy Iránnak szakértőt kellene küldenie Ukrajnába, aki meggyőződik az ukrán laboratórium alkalmasságáról. Az iráni fél ezt nem tette meg, ezért döntött az főügyészi hivatal a kérés megismétlése mellett. Választ még nem kaptak Irántól.

(MTI)