Mi a teendő, ha téved a bank?

2020. január 19., 11:09

„A bank követeli, hogy garanciavállalóként törlesszem a kölcsönt a hitelfelvevő helyett, holott én nem vállaltam ilyesmit, nem írtam alá semmit. Mit tegyek?”

– Mindenekelőtt szögezzük le, hogy magánszemélyként nem lehet garanciavállaló, legfeljebb kezességvállaló a hitelfelvevő és a hitelező között létrejött szerződésben.

Ha valóban nem írt alá semmilyen dokumentumot, kezdje azzal, hogy tisztázza, milyen alapon tekinti önt a bank kezesnek. Ezt a legkönnyebben úgy teheti meg, hogy felkeresi a szóban forgó bankfiókot, vagy tértivevényes ajánlott levélben kér magyarázatot a pénzintézettől. A lényeg, hogy a bank rendelkezésére bocsássa azokat a dokumentumokat, amelyek alapján követelést támaszt önnel szemben.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy ilyen dokumentumok nem léteznek, vagy azok nem eredetiek, s így ön csalás áldozatává vált, a kezességvállalás semmisnek minősül. Ha viszont kiderül, hogy mégis létezik olyan hitelesnek tűnő dokumentum, amely alátámasztja a bank követelését, forduljon ügyvédhez, aki az ügy részleteinek ismeretében szolgálhat tanáccsal a további teendőket illetően.

hk