Éhségsztrájkba kezdtek a bányászok Lembergben

2020. január 22., 10:27

Éhségsztrájkot kezdett Lemberg (Lviv) megye négy bányájának szakszervezeti vezetője a Lemberg Megyei Állami Adminisztráció épületében – jelentette a korrespondent.net január 21-én Mihajlo Volinecre, az Ukrajnai Független Bányászszakszervezetek (NPGU) elnökére való hivatkozással.

„Tiltakozásuk jeleként a bérek elmaradása miatt éhségsztrájkba kezdtek Miroszlava Kaftan (Lesznaja bánya), az Ukrajnai Független Bányászszakszervezetek cservonohrádi regionális szervezetének vezetője, Vaszil Lesznyak, Vaszil Szemkanics és Valerij Babij, az NPGU helyi szakszervezeteinek elnökei a Lvivuhol Állami Vállalat Mezsiricsanszka, Sztepna és Cservonohradszka bányáiban” – közölte Volinec a Facebook közösségi oldalon.

Elmondása szerint a négy éhező a Lemberg Megyei Állami Adminisztráció egyik helyiségében tartózkodik, és addig nem hagyják el az épületet, amíg nem oldódik meg a vállalat alkalmazottaival szemben fennálló bértartozás kérdése.

A szakszervezeti vezetők követelik, hogy a Lemberg Megyei Állami Adminisztráció megbízott vezetője sürgősen tegyen jelentést az elnöknek a kritikus bértartozásról és az iparág válságáról.

Volinec adatai szerint a Lvivuhol bértartozása a dolgozóival szemben a január 16-i állapot szerint 317,79 millió hrivnya (2019 decemberéért, novemberéért és részben októberéért).

A korrespondent.net emlékeztet, néhány napja egyéni körzetekből megválasztott parlamenti képviselők szenet és légkalapácsot vittek a Legfelső Tanácsba. Így kívánták felhívni a figyelmet az ukrán bányászok anyagi problémáira.

(korrespondent.net/Kárpátalja)