Honcsaruk utasítást adott a felső vezetők bérének felülvizsgálatára

2020. január 22., 11:14

A miniszterelnök utasította a Gazdaságfejlesztési, Kereskedelmi és Mezőgazdasági Minisztériumot, hogy vizsgálja meg a felső vezetők és a felügyelő bizottságok tagjainak bérezését. Az Ekonomicsna Pravda szerint Olekszij Hocsaruk erről Telegram-csatornáján számolt be.

„Utasítottam a gazdasági minisztériumot, hogy fogalmazzon meg javaslatokat a felső vezetők és a felügyelő bizottságok javadalmazási politikájának felülvizsgálatára. A javadalmazásnak versenyképesnek és ugyanakkor méltányosnak kell lennie” – írta a miniszterelnök.

Korábban a sajtó jelentette, hogy a Kulturális, Ifjúsági és Sportminisztérium vezető tisztviselői több százezer hrivnyás fizetéseket kaptak „karácsonyra”. Volodimir Borogyanszkij tárcavezető és helyettesei összesen több mint kétmillió hrivnyát vihettek haza.

Honcsaruk akkor kijelentette, hogy a miniszterek magas fizetése legyőzi a korrupciót és a hivatali visszaélés kísértését.

Január 14-én a Legfelső Tanács követelte a miniszteri kabinettől, hogy számoljon be arról, miért részesültek egyes miniszterek nagy prémiumokban. Január 17-én, a kormányhoz intézett kérdések órája alatt azonban a beszámoló elmaradt. Ugyanaznapi találkozójukon viszont Volodimir Zelenszkij elnök kifejtette a kormányfőnek, hogy a miniszteri fizetéseknek „normálisaknak” kell lenniük, és azt mondta, hogy búcsút kell venni azoktól a kormánytisztviselőktől, akik többet akarnak.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)